Szabó Bence 20 éves, autizmus spektrumzavarban érintett, de kisgyermekkora óta érdekli a vasút, legfőbb vágya, hogy mozdonyt vezethessen. Ez az álma – ha csak fél napra is – a Salva Vita alapítvány közreműködésével, a Neked MUNKA, Nekem ÁLOM program keretében teljesült. Bence az új emeletes KISS motorvonatot vezette a Nyugati pályaudvartól Kőbánya-Kispestig.

„Imádom a vonatokat, minden éjjel ezekkel álmodom” (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

-Mozdonyvezető szeretnék lenni, három éves korom óta ez minden vágyam. Én minden éjjel ezekkel a vonatokkal álmodom – mondta Bence, aki vasutas hátizsákkal érkezett az álom munkanapjára a Nyugatiba, ahol pillanatok alatt mindenkit elkápráztatott műszaki felkészültségével is.

-Jól ismerem ezeket a vonatokat, mindent megtanultam róluk. Azt is tudom, hogy óriási felelősség egy ilyen hatalmas gépet mozgatni, és nagyon sok ember életéről van szó, amiért a vezető a felelős. De nem félek, alig várom, hogy indulhassak. Imádom ezt az egészet, ha rajtam múlna, mindig ezt csinálnám! Ezt az napot soha nem fogom elfelejteni, ezentúl majd ezzel álmodom…

Bence felkészült: alig várta, hogy indulhasson (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Kerékgyártó József, a MÁV START vezérigazgatója kifejtette, a társaság számára fontos a társadalmi szerepvállalás, az esélyegyenlőség, ezt az is alátámasztja, hogy 500 ezer munkavállalójuk között már 40 csökkent munkaképességűt alkalmaznak.
Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az alkalmak a találkozásra éppen arra jók, hogy a munkaadók is megtapasztalják, hogy a fogyatékkal élők milyen elszántan készülnek a feladatra, és hogy képesek a megfelelő területen a nem csökkent munkaképességű kollégákkal egyenértékű munkát ellátni.

Salva Vita Alapítvány
A fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi integrációjának megvalósításáért dolgozik. Kiemelt célja a munkaerő-piaci esélyegyenlőség, és munkahelyi sokszínűség kialakításában való közreműködés. A befogadó szemléletű cégek és fogyatékos munkavállalók közötti munkaközvetítés mellett további programok megvalósításával segítik ezt elő, például a Segítő Vásárlás, a Fogyatékosság-barát Munkahely, Neked MUNKA, Nekem ÁLOM Nap, Adj Egy Ötöst!

Szabó Bence álmai munkahelyén, a Nyugati pályaudvaron (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Álommeló
A programban a Salve Vita közel 200 fogyatékos embernek kínál lehetőséget arra, hogy egy félnapot eltölthessen álmai munkahelyén. A cél, hogy a fogyatékos jelentkezők és az őket fogadó munkáltatók személyesen találkozhassanak, egymást megismerhessék, kölcsönösen tapasztalatokat szerezzenek. A programmal fokozottan szeretnék felhívni a figyelmet a fogyatékkal élő, csökkent munkaképességű emberek foglalkoztatásának lehetőségeire.

Figyelem – Fogyatékkal élő álláskeresőknek!

A Budapest és környékén élő, csökkent munkaképességű álláskeresők a https://salvavita.hu/allaskeresoknek/ oldalon keresztül kérhetik bizalommal a Salva Vita Alapítvány segítségét. Egy adatlap kitöltése után az alapítvány megkeresi az álláskereső számára Budapesten vagy ha otthonról végezhető megfelelő munkát, és személyes találkozót szervez.

Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma
A Salva Vita által létrehozott MEF azzal a céllal jött létre, hogy a munkáltatók együtt lépjenek fel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok hátrányos megkülönböztetésének visszaszorításáért a foglalkoztatásban, információkat, tanácsokat kapjanak az esélyegyenlőség előmozdításához, és megosszák egymással tapasztalataikat. Az Egyesület Magyarország első önszabályozó, munkáltatókat tömörítő, az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozó szakmai és érdekvédelmi szervezete. Elérhetőség: http://www.mef.forum.hu/