„Megismerkedtem a családommal; egész kedves embereknek tűnnek”, ezt gondolják az emberek a „fekete hétfőről”





Elküldhetetlen üzenetek, vicceskedő vállalatok és sírva röhögős mémek – rengeteg sokkos állapotba került Facebook-függő számára marad örök emlék ez a hétfő este.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.06.
facebook Armageddon

Hétfő este, ha csak részlegesen is, de beköszöntött sokak legnagyobb félelme, az „internet armageddonja”. A Facebook és a hozzá tartozó közösségi oldalak, az Instagram és a WhatsApp leállása után az egész világ kétségbeesve próbálta újra és újra betölteni a profiljait – hiába. Összesen 6 órán keresztül kellett mindenkinek más elfoglaltság után néznie, így vált a világ negyed napon keresztül Facebook-mentessé.

A Facebook leállása után azonnal be is indult a mémgyár az internet egyik, Magyarországon szinte már elfelejtett bugyrában, a Twitteren. Az oldalon összesen 1,33 millió ember osztott meg olyan bejegyzést, amiben megjelölték a #facebookdown-t , ami annyit jelent, hogy #leálltaFacebook.

A Madagaszkár pingvinjei is állást foglaltak Fotó: Twitter
Janka néni, a Szomszédokból ismét talált indokot egy kortyra Fotó: Twitter

Az már csak hab volt a tortán, hogy maga a Facebook is csak itt tudott bármit is nyilvánosan közölni a vészhelyzetről.

És ekkor megérkezett a Twitter jobbegyenese

„Sziasztok konkrétan mindenki” – írták a hivatalos oldalukon, és ekkor már mindenki nevetett a helyzeten. Ehhez a poszthoz rengeteg cég kommentelt, köztük az armageddon két főbb érintettje, a WhatsApp és az Instagram is.

Mentőcsapatot küldtek a helyszínre

Azóta kiderült, hogy egy konfigurációs hiba okozta a problémát, és emiatt a cég adatközpontjai között nem működött kommunikáció. A belső eszközeiket és rendszereiket is lebénította a hiba, olyannyira, hogy a saját informatikai szakembereik sem tudtak több száz kilométerről hozzáférni a szerverekhez. Ezért végül a cég egy akciócsapatot állított össze, akik azonnal a helyszínre utaztak, és „megmentették a világot”. Ez alatt a 6 óra alatt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója összesen 7 milliárd dollárt veszített – többet, mint sok ország teljes éves termelése...

Hogyan élték meg a budapestiek a Nagy Facebook Leállást?

Megkérdeztük az utca emberét, hogy ki hogyan fogadta a kényszerű Facebook-böjtöt.

Niki:

Nálunk nagyobb gond is volt a Facebook leállásánál, ugyanis a lépcsőházban néhány napja nincsen áram. Azonban a lakók Messengeren szoktak egymással egyeztetni, és így nehéz volt az információáramlás. Alapvetően nem zavart a leállás, mert akikkel nap mint nap beszélgetek, azokat elérem telefonon is.

Botond:

Nekem csak a Messenger hiánya okozott kellemetlenséget, mert azt szoktam rendszeresen használni, a kollégákkal is ott tartom a kapcsolatot. Azonban így képbe jött az e-mailes levelezés, és az teljesen helyettesíteni tudta erre a néhány órára a Facebookot, hogy ne álljon meg az élet.

Donát:

Én még örültem is, hogy az emberek egy kicsit mással foglalkoztak, nem a közösségi médiával. De láttam olyanokat, akik teljesen kétségbeestek, hogy néhány órára meg kellett válniuk az Instagramtól. Kicsit olyan volt ez, mint a koronavírus: ott sem számítottak arra, hogy ilyen hosszú időre megállíthatja az életet.

Ki hogyan értesült a leállásról, és hogyan élte meg a kritikus órákat?

László: Én akkor értesültem az egészről, amikor egy MÁV-jegypénztárnál állva felhívtam a lányomat, hogy azonnal küldje el lefotózva a diákigazolványát Messengeren. Közölte, hogy nem fog menni, mert nem megy a Messenger órák óta, ő pedig az „ókori” e-mailt nem használja… Végül megoldottuk, de vicces, hogy sokaknak ez mekkora tragédiának számított.

Brigi: Mivel nem volt Face, inkább sorozatot néztem a barátommal, és már 8 óra körül elaludtam a megszokott 23:30-hoz képest. Így fel tudtam kelni korán, és még takarítani is volt kedvem és energiám reggel 6-tól 8-ig.

Ági: Próbáltuk először itthon a hiba forrását megkeresni. Ezen össze is vesztünk a párommal, aki utálja a Facebookot. Utána lefeküdtünk aludni.

Károly: Hm... ma lesz Frances Haugen, a Facebook-adatkezelési botrány kirobbantójának a szenátusi meghallgatása. Erre jé, csodák csodája, hosszú órákra leáll az összes kapcsolódó platform, és véletlenül sem azért, hogy az utolsó pillanatban bizonyítékokat tüntessenek el. Neeeem!

Gábor: Azon gondolkodtam, hogy mi lesz a sok influenszerrel, aki abból él, hogy mutogatja magát Instán.

József: Az lenne a legjobb, ha végleg meg is szűnne az összes ilyen szolgáltatás. Maradna újra csak a telefon. Újra lenne jó szomszédi és baráti viszony.

Viktor: Én meg nyertem 6 óra nyugalmat… olyat aludtam gyerekek, hogy a házat is elvihették volna a fejem felől!

Ildikó: Megismerkedtem a családommal. Egész kedves embereknek tűnnek.

Mira: Nézegettem az emberek arcát a buszon, mert senki nem volt beleborulva a telefonjába.

Gábor: Ez pont olyan volt, amikor régen hétfő este nem volt adás a tévében. Összejöttünk személyes beszélgetésre.

Zita: 9 hónap múlva megszületnek a Facebook-babák.

András: Brutális volt. Sms-t kellett írnom.

 





Ezeket olvastad már?
Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás