RETRO RÁDIÓ

Áder János: A testőreimet is megtanítottam horgászni  





Fia barátaival is eljár pecázni Áder János, aki hatévesen lett a horgászat szerelmese. A sportág nagyköveteként mindenkivel igyekszik megkedveltetni ezt a remek hobbit a köztársasági elnök, aki nemcsak kifogja, el is készíti a halat



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.29.
a nap interjúja

A köztársasági elnök a sportág nagyköveteként nemcsak testőreivel, hanem mindenkivel igyekszik megkedveltetni ezt a remek hobbit. Áder János exkluzív interjút adott a Borsnak és a Ripost7-nek.

Több évtizede horgászik. Úgy ismeri a hazai vizeket, mint a tenyerét?

- Hatéves korom óta pecázom, de nem ismerek minden tavat, folyót. Ha olyan vízre megyek, ahol még nem jártam, akkor a helybeliektől szoktam tanácsot kérni, hol és mivel érdemes próbálkoznom. Mindegyik helynek megvan a sajátossága: egészen más technikát kíván a Duna, a Balaton vagy egy élménytó.

Gyerekkora óta szenvedélyes pecás Áder János Fotó: Bors

Mit szólnak a helyi pecások, amikor odalép hozzájuk a köztársasági elnök, és megkérdezi, mivel horgásszon?

- Örömmel segítenek, meg sem lepődnek. Tudják, hogy a tavon én is „csak” egy horgász vagyok, így szívesen segítenek a sporttársuknak. Ráadásul a pecások imádják mesélni egymásnak a kalandjaikat, ahogy én is.

A gyerekeit, a feleségét is megfertőzte a szenvedélyével?

- Nem mondhatnám. A fiam időnként eljön velem feederezni. Ilyenkor én kötöm a felszerelését, és be is dobom neki. Így viszonylag sok sikerélménye van. A barátai körében viszont nagyon sokan horgásznak. Néha el is szoktam vinni őket olyan helyre, ahol mindenki foghat halat.

A horgászok meg sem lepődnek, ha a parton összefutnak a köztársasági elnökkel Fotó: Bors

Civilben is testőrökkel jár pecázni?

- Igen, de ez egyáltalán nem zavaró. Sőt a csapat nagy részével megkedveltettem a horgászatot, az alapokra meg is tanítottam ôket. Egyre többen vettek botokat, csalikat az elmúlt kilenc évben. Arra is büszke vagyok, hogy nemcsak a békéshalas pecázást, hanem a rablóhalazást is megszerették ez idő alatt.

A horgászat nagyköveteinek elnökeként végül is az a feladata, hogy népszerűsítse ezt a hobbit…

- Amikor a Magyar Országos Horgász Szövetség új elnöksége átvette a munkát, csupán háromszázezer tagja volt, ma ez a szám átlépte a hétszázezret. Kijelenthető: Magyarországon ez a legnépszerűbb szabadidősport. Annak is örülök, hogy nemcsak a horgászok száma emelkedett, de fontossá vált a halak megóvása is: hazánk gyönyörű tavaiban, folyóiban egyre óvatosabban bánnak az emberek a kopoltyúsokkal.

Békés és rablóhalak is horogra akadnak Fotó: Bors

A Magyarországra látogató külföldi politikusok közül elvitt már valakit horgászni?

- Nem volt erre igény. Engem viszont vittek már el néhány alkalommal horgászni: nem volt jó élmény, mert nem fogtam semmit.

Csak fogja vagy fogyasztja is a halakat?

- Nemcsak megeszem, hanem örömmel el is készítem. Előszeretettel lapozom a halas recepteket tartalmazó szakácskönyveket. Az a baj, hogy a legtöbben azt hiszik, csak rántva, sütve, halászléként vagy paprikásan készíthető el a hal – pedig ez nem így van. Fantasztikus, mennyire változatos a magyar konyha a kopoltyúsok elkészítésében is. A balatoni süllőnek nincs párja! Úgy gondolom, ízben veri a lazacot is, pedig azt is nagyon szeretem.

A környezetet is védi. Van befolyása arra, hogy a kormányzati munkában ez a szempont hangsúlyos szerepet kapjon?

- Hihetetlen műanyagszennyezés éri a Tiszát Románia és Ukrajna felôl. A gödöllői filmfesztiválon találkoztam a PET Kalózokkal, akik minden évben szerveznek egy-egy akciót, hogy megtisztítsák a Tiszát és partját a hulladéktól. Ez szép kezdeményezés, de kevés, hogy csak egy hétig tisztítjuk az egyik leggyönyörűbb folyónkat. Gondolkodtam, mit lehetne tenni. A javaslataimat elvittem Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ő nyitott volt rá, így két évvel ezelőtt átadtuk azt a gépsort és jelzőrendszert, ami riaszt, ha az árhullám nagyobb mennyiségű szemetet hoz a magyarországi szakaszra. Az összegyűjtött hulladékot pedig újrahasznosítjuk. Ez az egyik ilyen környezetvédelmi intézkedés, amit én lobbiztam ki.

Már több mint 200 millió forint gyűlt össze

A világon egyedülálló kezdeményezés a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért létrehozása. Már az első hónap alatt több mint 200 millió forint gyűlt össze a Covid-árvák támogatására. Az egész ország megmozdult, nagyvállalkozók, polgármesterek támogatták az alapítványt, de olyan gyerek is volt, aki a zsebpénzét ajánlotta fel. Az árván maradt gyermekek személyre szabott segítségre számíthatnak attól függően, hogy mire van szükségük: ösztöndíj, lakhatási támogatás, szociális juttatás, a közlekedés támogatása, és még számos olyan gondoskodási forma, ami a gyermek fejlődését, gyarapodását, tanulását, megélhetését segíti elő.

Az érintett családok száma sajnos meghaladja a hatszázat, a gyerekeké pedig a kilencszázat. Szerencsére mára a koronavírus-járvány lecsengőben van. Szabadtéren nem kell maszkot hordanunk, megölelhetjük egymást. Az árván maradt gyerekek ezt sajnos már nem tehetik meg szüleikkel, ezért akartunk rajtuk segíteni – fogalmazott lapunknak Áder János.

Támogatás közvetlenül is igényelhető az alapítvány honlapján, és ugyanitt lehet felajánlásokat is tenni. Aki megteheti, segítsen!

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért bankszámlaszáma: 11705084-21448492





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás