A TritonLabs laboratóriumában dolgozó Tátrai Kitti és Benedek András áttörő sikert értek el. Az új variáns egyszerre tartalmazza az alfa és a delta variánsokra jellemző tüskefehérje-mutációkat – írja a Blikk.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam. A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst még nem írtak le Magyarországon” – árulta el Kitti.

„Ezt a variánst a világon is még csak 2-3 hónapja azonosították először. A WHO felé jelenteni kell, mivel olyan mutációkról van szó, amelyek a vírus tüskefehérjéjét érintik. Az új variánst a WHO már felrakta a Varian Under Investigation listára, de még jóval több adatra és visszajelzésre lesz szükség hogy bármit tudjanak mondani„ – mondta dr. Tamási András, a TritonLabs társtulajdonosa.

Az egyelőre C.36.3 nevet viselő variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-módszerek.