Orbán Viktor fontos bejelentést tett az árvízinfón: Túljutottunk a felén, vágjuk a centit

Szombaton is árvízvédelemmel indította a napját Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.09.21. 07:52
Módosítva: 2024.09.21. 08:24
Orbán Viktor árvízi védekezés árvízinfó

Orbán Viktor a szombat reggelt is az árvízi védekezés miatt életre hívott operatív törzs ülésén kezdte. Az ott elhangzott és meghozott legfontosabb  információkat az árvízinfó keretében osztotta meg a nyilvánossággal. 

 

Orbán Viktor azzal kezdte a tájékoztatást, hogy elérte az árvízi védekezés a kilencedik napot.

A védekezés kilencedik napjában vagyunk, túljutottunk a felén, most már vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nap van hátra a kiemelt és erőfeszítéseket igénylő védelmi napokból 

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: bár vannak reményeik, hogy talán hamarabb is levonul az ár, de inkább azzal számolnak, hogy még öt nehéz napot kell átvészelni és kibírni ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen.

Közölte: az árvízi védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, ez már csak egy kilométerrel több, mint a megelőző napon, ami jól jelzi, hogy "túljutottunk a közepén". Hangsúlyozta azt is: olyan vízszintet kell elhárítani, ami alatta marad a 2013-as árvízének, és ez látszik is a védekezés higgadt és nyugodt tempóján.

Pénteken 5344 ember védekezett

Orbán Viktor már szokásához híven beszámolt a jelenlegi állapotokról. Komáromnál 55 centivel volt az áradás alacsonyabb, mint 2013-ban. Budapesten várhatóan 59 centiméterrel alacsonyabb lesz a tetőzés, mint 2013-ban. Jók voltak a becslések. A rakpart felszabadulása jövő hét elején várható. Az árvízi védekezésben résztvevők száma változott.  A polgárőrök száma 574 főre növekedett a védekezésben. Pénteken 5344 ember védekezett.  

„Most már csak 900 főnyi katonára van szükség” - tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy az önkéntesek feladata most már a járőrözés lesz, mert a homokzsákokat megpakolták. Néhány önkormányzati helyszín kiemelt védekezési helyszín lett, és oda újabb homokzsákokat vittek. Pilismarótnál megcsúszott a töltés, és egy 16 órás küzdelemben a búvárok megerősítették a gátat. Vácon sem lesz baj, de kellemetlenséget okozott a szennyvíz kitörése. Kiemelten figyelik a Budapest alatti helyszíneket: ilyen Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár és Paks. Mindegyik helyen 100 százalékos a készültség.  

Orbán Viktor: Ne lankadjon a figyelem!

Orbán Viktor arra kérte az embereket, hogy ne menjenek ki a budapesti tetőzést megnézni, vagy ne hátráltassák a munkát. Senkinek ne lankadjon a figyelme - tette hozzá. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás