Orbán Viktor: a békét szavazattal kell megerősíteni vasárnap

Magyarországon csak a Fidesz áll a béke pártján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.07.
Módosítva: 2024.06.07.
Orbán Viktor Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország Választás 2024

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt a magyar miniszterelnök pénteken. Orbán Viktor a háború eszkalálódásának veszélyeiről, a háborúból való kimaradásunkról, illetve a június 9-ei választásról beszélt.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy a lehetőségeink vége felé járunk. „Minden háború előkészítésének történetében volt olyan pont, amikor még volt lehetőség a visszafordulásra” – fogalmazott.

Nagyon közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor már nem lehet visszafordulni. Az, hogy a franciák átadják a repülőket, az hogy az oroszok ellátják fegyverekkel az amerikaiak ellenségeit, azok nem bejelentések, hanem tények

– tette hozzá. Emlékeztetett:

„Nem szigeteltük el ezt a regionális konflitkust, és most a világ minden részén megjelenik. A remény hal meg utoljára, de minden nap fogy a remény.”

„A magyar baloldaliak itt őrlődnek a háború meg a béke álláspontja között”

„Itt a hétvégén kapunk egy esélyt, majd pedig jön az amerikai választás. Ha a következő hónapokban nem robban be a háború, és Donald Trump visszatér, akkor csinálhatunk egy össznyugati békekoalíciót” – mondta Orbán Viktor. 

Logikus végkifejlete lesz a mostani helyzetnek, hogy nyugati csapatok érkeznek Ukrajnába. Én figyelem a magyar baloldaliakat, akik itt őrlődnek a háború meg a béke álláspontja között, mert a magyar emberek, még a baloldaliak is békét akarnak, azok, akik meg a baloldalt fizetik, Sorostól Brüsszelen át Washingtonig, azok meg háborút. A magyar baloldaliak úgy akarják feloldani ezt a konfliktust, mint a migrációnál. »Nem is igaz, eltúlozzák, nem is olyan veszélyes«.

Orbán Viktor emlékeztetett: érdemes megnézni, hogyan jutottunk el 2022-től a mostani helyzetig, a sisakszállítástól kezdve a közvetlen háborús veszélyig…

Orbán Viktor: Minden nyugati lépésre válaszlépés lesz

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy megpróbálják elhallgattatni a békepárti erőket. Az unió tagállamai nem fogadhatnak orosz adásokat, tehát olyan lépések történtek, amelyek egy közvetlen katonai konfliktus előkészítésének részei. Az oroszok nem egy harmadik vonalban lévő ország, de hadiipara és a hátországa a legnagyobb a világon. Minden nyugati lépésre válaszlépés lesz – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: az utolsó pillanatban vagyunk. 

Kiépült egy védelmi rendszer Magyarországon
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész Békemenet közege barátságos volt, és még a baloldali szavazók nagy része sem akarja, hogy Magyarország háborúba keveredjen. A magyar baloldalt Nyugatról pénzelik, ezért képviselik a háborúpárti álláspontot. A kormányfő szerint behatolási kísérletek zajlanak a nyugati fél részéről, és erőkivetítés történik. Már a migráció idején megtapasztaltuk, hogy megy ez – tette hozzá. Mint mondta, az amerikai és a brüsszeli erőkivetítésekkel szemben kiépítettünk egy védelmi rendszert.

„A migráció idején is rá akartak kényszeríteni minket, hogy migránsokat fogadjunk be, és tudjuk, kik képviselték a nyugati és amerikai befolyás rendszerét” – tette hozzá. A behatolási kísérletekkel szemben a legerősebb erő a stabil kormányzati erő.

A magyar kormány a végsőkig kitart a békepárti álláspont mellett

A mostani EP-választáson meg lehet erősíteni azokat a védelmi vonalakat, amiket korábban kiépítettünk – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint Brüsszel esetében nem vezetett eredményre a pénzügyi zsarolás. A NATO egy nehezebb ügy, de mindenképpen ki kell maradnunk a NATO ukrajnai missziójából – mondta a kormányfő. Mindezt még le kell tárgyalni a mostani és a későbbi főtitkárral, és Magyarországnak joga van ahhoz, hogy az eredeti szerződéshez ragaszkodjunk, miszerint ez egy védelmi szövetség – tette hozzá. Orbán Viktor. Elmondta, a kormány tagjai esküt tesznek a magyar alkotmányra, és ki kell tartani a végsőkig, ezért a magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, ameddig tud.

„Ha megerősítenek minket, akkor hosszabb ideig tudunk kitartani, ha nem erősítenek meg minket, akkor meglátjuk, meddig tudunk kitartani”
– mondta Orbán Viktor

Az a kérdés, mit mondanak az emberek!

„Most nem az a kérdés, hogy meddig tart ki a magyar miniszterelnök, hanem hogy mit mondanak az emberek” – mondta Orbán Viktor. Mindez jó hír a háborúból kimaradni akaróknak. A kormányfő szerint már így is rengeteget vesztettek a háború miatt. „A mostani árak nem békebeli árak a boltokban.  A gazdaság nem úgy működik, ahogy kell” – tette hozzá. „Egy hosszan elhúzódó háború egyetlen országnak sem tesz jót, még a győzteseknek sem” – jegyezte meg Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy a háború folyamatosan felzabálja a pénzt.

A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás