Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Széchenyi-díjas kutató





Az egész tudományos világ gyászolja.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.05.
gyász MTA halál

Életének 78. évében szombaton elhunyt Simon István Széchenyi-díjas biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – adta hírül az MTA.

Gyertya gyász halál tragédia
Fotó: Pexels (illusztráció)

A tudós a Természettudományi Kutatóközpont Molekuláris Élettudományi Intézetében (korábban Enzimológiai Intézet) töltötte szakmai életét 1969 óta, és nyolc évig töltötte be a Magyar Bioinformatikai Társaság elnöki posztját. Emellett hosszú éveken át volt a Magyar Biofizikai Társaság elnökségi tagja. Fontos szerepet játszott az MTA Bioinformatikai Osztályközi Tudományos Bizottságának megalakításában és az ELIXIR Hungary projektben is, amely a hazai bioinformatikai kutatásokat kapcsolta össze az európai hálózattal.

Kutatási területe a biofizika, biokémia és bioinformatika határterületeire esett, ahol a fehérjék szerkezetének és szerkezetszerveződésének vizsgálata mellett bioinformatikai algoritmusokat, adatbázisokat és webszervereket is kifejlesztett. A Web of Science kiadó által 2014-ben és 2016-ban a legtöbbet idézett kutatónak választották a szakterületén belül. Simon István tudományos és oktatói tevékenységét 2024-ben Széchenyi-díjjal ismerték el, amely a fehérjetudomány területén végzett kiemelkedő munkájának és iskolateremtői aktivitásának elismerése volt.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás