Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát





Fotók az új kiállításról.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.04.24.
műtárgy gyűjtemény múzeum

Elképesztő helyre jutott be a Ripost. A Néprajzi Múzeum legtitkosabb termeiben testközelből láthatták, hogyan készítik elő a többszáz éves műtárgyakat a restaurátorok.

 

Látták, ahogy a föld alatti műhelyben egy szúette, századforduló előtti teknőn és egy régi csizmán dolgoznak éppen, és ahogy többszáz éves kerámiákat tisztítanak a munkatársak, hogy időben elkészüljenek a hamarosan nyíló kiállításra. A gyűjteményt eddig hely hiányában nem lehetett bemutatni, de most végre méltó helyére kerül, ugyanis most épül a minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kiállítás. A 3000 műtárgyat bemutató tárlat szeptemberben lesz látogatható, most a legnagyobb titokban készülnek a munkatársak a megnyitóra. A nagy ívű kiállítás cseppet sem lesz unalmas, egész történeteket fog elmesélni az ide látogatóknak. A magyar és a nemzetközi gyűjteményt nyolc témakörre építik fel a kurátorok. A múzeum igazgatója, dr. Kemecsi Lajos elmondta nekünk, hogy az állandó kiállítás 150 év történetét öleli majd fel. A múzeum épülete méretében és a kiállítótér kialakításában is ehhez a gyűjteményhez készült. Olyan tárgyakat tudnak bemutatni, amelyek eddig hely hiányában a polcokon várták sorsukat.

Végre a múzeum első műtárgyát is láthatják, amely Xántus János távol-keleti expedíciójából származik: egy 150 éves, papírból készült lampiont 

– emelte ki a a múzeum gyűjteményének egyik legelső darabját az igazgató.

Az elmúlt két évben 3 millió látogatója volt a Liget intézményeinek. Az idő bebizonyította, hogy a emberek belakták a Városligetet

 – húzta alá Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. 

A múzeum folyamatosan gyarapodik

A múzeum munkatársai folyamatosan kutatják a néprajzi tárgyakat, a kiállításban a legfrissebb szerzeményét tavaly gyűjtötték be. Ez egy járássegítő bot és egy népviseleti ruha. 

Nyolc témát mutat majd be a múzeum állandó kiállítása

A hagyományokat és a népek kultúráját különböző szemszögből fedezhetik fel majd a látogatók. Az egyik legérdekesebb témakör 1896-ba repít vissza minket, amikor a néprajzi múzeum gyűjteményébe 10 ezer magyar tárgy került be. Látható majd a nemzetközi gyűjtéseikből származó kollekciójuk és az őszi tárlaton megcsodálhatjuk Kodály Zoltán és Bartók Béla népzene kutatásainak hanganyagát, az  első viaszhengereket is.

A Néprajzi Múzeum az elmúlt években a több mint 232 ezer néprajzi tárgyi gyűjteményével, az egyedülálló kéziratokkal és fényképfelvételekkel az egyik legnagyobb néprajzi központtá vált a térségben. A magyar kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyait őrzi, amiket végre méltóképpen tárhat a világ elé a Liget Projekt részeként létrejött új épületben.





Ezeket olvastad már?
A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás