A világ leghíresebb írója a születésnapján halt meg: biztos, hogy te is ismered





Április 23-án, épp az 52. születésnapján távozott a világszerte ismert és elismert drámaíró és színész. De nem ez az egyetlen furcsaság vele kapcsolatban: lehet, hogy nem is ő írta a műveit?!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.23.
Módosítva: 2024.04.23.
ez lesz ma író könyv

Az egyik legtermékenyebb és legrejtélyesebb író volt

William Shakespeare színész, író, drámaíró 460 évvel ezelőtt ezen a napon, vagyis április 23-án született, 52 évesen pedig ezen a napon, április 23-án hunyt el valamilyen betegségben. Halálának dátuma megegyezik Anglia védőszentje, Szent György ünnepének dátumával. Ez pedig erősen megnövelte a Shakespeare körüli mítoszt. Shakespeare irodalmi hagyatéka talán a leggazdagabb a világon: 37 színdarab, 154 szonett, 2 elbeszélő költemény és egyéb, különböző műfajú versek. Ugyanakkor mindössze két, valamennyire is hiteles arcképe maradt az utókorra. Kézírását csak aláírásából és egy, a cenzúra által betiltott mű 147 soros jelenetéből ismerjük – olvasható a Wikipédián. Az író életműve olyan gazdag és maradandó, hogy a kutatók komolyan kételkednek abban, hogy származhatott-e mindez egyetlen ember, különösen egy vidéki, másodrangú színész tollából. A szerzőnek ugyanis jártasnak kellett lennie többek között a történelemben, irodalomban, filozófiában, jogtudományban és az udvari etikettben. Vajon hol tanulhatta meg ez a társadalom peremén élő vidéki író? Máig rejtély.

William,Shakespeare,Wax,Figures,In,Madame,Tussauds,Museum,In,Berlin,
Nagyjából így nézhetett ki William Shakespeare – Fotó: Massimo Todaro

Indul a termékenységtudatosság hete

Április 23–27. között arra igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az erről szóló sajtótájékoztatón. Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni.

Ma van a könyv és a szerzői jogok napja

A könyv és a szerzői jog világnapja az UNESCO 1995. évi párizsi konferenciáján kinyilvánított, évente április 23-án tartott nemzetközi akciónap, a könyvek és az olvasás ünnepe. Az ünnepet először a következő évben, 1996-ban rendezték meg, azóta több mint száz országban jegyzik. 1616. április 23. a világirodalom két klasszikusa, Cervantes és Shakespeare, valamint a nálunk alig ismert perui író, Inca Garcilaso de la Vega halálának dátuma. Ez a dátum szinte kínálta magát arra, hogy ezen a napon tisztelegjen a világ a könyvek és a szerzők előtt, és hogy biztassák az embereket, különösen a fiatalokat, hogy fedezzék fel az olvasás örömét. A könyv világnapjának ötlete és dátuma egy katalán hagyományból ered, ahol április 23-án a férfi vörös rózsát ad a nőnek, aki ezt ajándékkönyvvel viszonozza. A katalánoknak ez a nap egyben védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja is.

Ő találta fel az e-mailt 53 éve

Ray Tomlinson amerikai tudós, programozó, az e-mail „feltalálója” 83 évvel ezelőtt ugyancsak ezen a napon született. Ő volt az, aki létrehozta az első e-mail-programot az ARPANET rendszerben 1971-ben, ami az internet elődjének tekinthető egyetem-közi hálózat volt. Ezt megelőzően elektronikus levelet csak ugyanannak a számítógépnek a két felhasználója válthatott egymással. A problémát Tomlinson úgy oldotta meg, hogy @-jellel választotta el a gép nevét és a felhasználóét. Azóta használjuk a „kukacot” az e-mail-címben. Tomlinson küldte a világ első e-mailjét is, de egy korábbi interjúban azt mondta, nem emlékszik már, hogy mit írt benne, de valószínűleg valami olyasmit, hogy qwertyuiop.

Többek között ők is ma ünneplik a születésnapjukat

  • 1942 – Faházi János asztaliteniszező
  • 1949 – Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó
  • 1964 – Závodi Gábor Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szövegíró, zenei producer, billentyűs
  • 1968 – Ujj Mészáros Károly filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer
  • 1971 – Török Ferenc magyar filmrendező
  • 1977 – Csomós Éva magyar újságíró, drámaíró, műsorvezető
  • 1986 – Lipusz Norbert magyar labdarúgó
  • 1999 – Fodor Csenge magyar válogatott kézilabdázó, többszörös BL-győztes
  • 2018 – Lajos brit királyi herceg

59 éve robbantották fel a Nemzeti Színházat

1965. április 23-án robbantották fel a Nemzeti Színházat. A hivatalos indoklás szerint azért tették a földdel egyenlővé a Nemzeti Színházat, mert a metróépítés útjában állt, de korszerűtlennek és balesetveszélyesnek is minősítették, felújítása sokba került volna. A februári bejelentéskor a lapok ezt az utasítást kapták: „Nem gyászolni. Nem írni, minél kevesebb hírt adni.” A budapestiek ragaszkodtak az épülethez, de a hatalom nem kívánt költeni rá. A metró a modernizációt jelentette, a színház pedig a nacionalizmust, a régmúltat. A metró kijárata végül is az aluljáróba lett bekötve, a tervezett többszintes közúti kereszteződés a Blaha Lujza téren nem valósult meg.

Nem árt, ha ma van nálunk esernyő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden a párás reggel után változóan felhős idő várható, és elszórtan záporok is kialakulhatnak az ország több pontján. Az északkeleti szél emellett meg is élénkül majd. Ami pedig a hőmérsékletet illeti: mindössze 10-15 fok valószínű délután.

Különleges gálaműsor lesz a Budapesti Operettszínházban

Idén második alkalommal rendezik meg az „Együtt az autistákért” gálaműsort április 23-án este hét órától. Az esten fellépnek: Fischl Mónika, Bojtos Luca, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Kiss Diána, Füredi Nikolett, Nádasi Veronika, Homonnay Zsolt, Kocsis Dénes, Dénes Viktor, Laki Péter, N.D.H.Long, Földes Tamás, György-Rózsa Sándor.





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás