Génmódosítás - a magyarok ezért sem támogatják Ukrajna csatlakozását





Génmódosított ukrán gabonaszállítmányok.



Megosztás
Szerző: Ripost
Létrehozva: 2023.12.08.
Európai Unió Ukrajna Magyarország konzultáció

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, melynek egyik lehetséges oka az ukrán gabonaszállítmányok nagy arányú elutasítottsága. Tízből kilenc magyar (87 százalék) szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket.

A magyar kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben. A konzultáció tizenegy kérdése közül egy az ukrán génmódosított gabona behozatalára vonatkozik, miután az Európai Unió megnyitotta a határokat a génmódosított ukrán gabonaszállítmányok előtt, amely nehéz helyzetbe hozta a kelet-európai országok piacait. Fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok ebben a kérdésben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek vagy sem az ukrán termékek beengedésével.

A magyarok döntő többsége (87 százalék) szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket, és mindössze 5 százalék tartja azt elfogadhatónak. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége (62 százalék) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, és ennek egyik lehetséges oka a génmódosított ukrán mezőgazdasági termékek beengedésével szembeni nagy arányú egyet nem értés.

Politikai hovatartozástól függetlenül többségben vannak azok, akik ellenzik a határok megnyitását az ukrán szállítmányok előtt, a kormánypártiak körében (97 százalék) egységes véleményen vannak, de a baloldali szavazók (75 százalék) körében is a tiltakozók egyértelmű többsége látható. A radikális jobboldali Mi Hazánk ellenzéki szavazóinak 84 százaléka szintén elutasítja a határok megnyitását az ukrán génmódosított termékek előtt.

Nincs olyan kiemelt társadalmi csoport nem, kor, végzettség és településtípus alapján, amelyben az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékek Magyarországra engedését a többség támogatná. Még a felsőfokú végzettségűek és a fővárosiak négyötöde (82-82 százalék) is tiltakozik a brüsszeli vezetés javaslata ellen.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása december 4-6. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók.

A magyarok nagy többsége egyetért a nemzeti konzultációban megfogalmazott állásponttal: kétharmaduk (69 százalék) ellenzi Ukrajna anyagi támogatását, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, háromnegyedük (74 százalék) pedig elutasítja az ukránok felfegyverzésének további 20 milliárd euróval való finanszírozását is.

A magyar kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben. A konzultáció tizenegy kérdése közül kettő Ukrajna pénzügyi segélyezésére vonatkozik. Az Unió brüsszeli vezetése további 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, amelyet a magyar kormány mindaddig nem támogat, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós pénzeket. Ezen felül az Európai Unió további 20 milliárd eurót fordítana Ukrajna felfegyverzésére, mely tervvel szemben a magyar kormány inkább a tűzszünetet előmozdító kezdeményezéseket támogatná. Fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok ezekben a kérdésekben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek vagy sem az uniós javaslatokkal.

Míg az Európai Unió brüsszeli vezetése tagállami többletbefizetésből szeretné további 50 milliárd euróval támogatni Ukrajnát, addig a magyarok több mint kétharmada (69 százalék) nem ért egyet a további anyagi támogatással, amíg Magyarország nem jut hozzá az Európai Uniós forrásokhoz, s csak ötödük (22 százalék) tartaná ezt elfogadhatónak.

Nem meglepő a kormánypárti szavazók egysége (94 százalék nem ért egyet) a kérdésben, ugyanakkor a baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak. Tízből négyen (38 százalék) a kormány álláspontjával értenek egyet, s csak kevéssel vannak többen (45 százalék), akik támogatnák Ukrajna további finanszírozását a magyar pénzekről való lemondás árán is. A Mi Hazánk szavazói kevésbé megosztottak a kérdésben, többségük (81 százalék) ellenzi a brüsszeli javaslatot, szemben 15 százalékukkal, akik egyetértenek vele.

Minden kiemelt társadalmi csoportban többen vannak azok, akik ellenzik Ukrajna finanszírozását, ideértve a fővárosiakat (46 százalék) és a felsőfokú végzettségűeket (52 százalék) is.

A magyarok háromnegyede (74 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió tagállamai további 20 milliárd eurót adjanak Ukrajna felfegyverzésére, s alig egyötödük (19 százalék) ért csak egyet ezzel a javaslattal. A magyar kormány békepárti álláspontjával azonban nemcsak a kormánypárti szavazók (95 százalék), de a baloldaliak relatív többsége (48 százaléka) is egyetért, szemben a brüsszeli javaslattal egyetértő baloldaliak kisebbségével (41 százalék). A Mi Hazánk szavazói körében ugyancsak népszerűtlen javaslatról van szó, 89 százalékuk ellenzi, és mindössze 7 százalékuk ért egyet a fegyvervásárlással.

Még az uniós állásponttal általában nagyobb arányban egyetértő felsőfokú végzettségűek (58 százalék) és fővárosiak (54 százalék) körében is többségben vannak a felfegyverzés finanszírozását ellenzők, és ebben a kérdésben sincs olyan kiemelt társadalmi csoport, amely egyetértene a háborús erőfeszítések újabb pénzbeli támogatásával.

 

 





Ezeket olvastad már?
Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás