Orbán Viktor és a szerb elnök is elbúcsúztatja Pásztor Istvánt





Pásztor István sokat tett a szerb-magyar kapcsolatokért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.04.
Módosítva: 2023.11.04.
Orbán Viktor Pásztor István szerb elnök

Október 30-án 67 éves korában meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A kiváló politikus munkájával közelebb hozta egymáshoz a szerb és a magyar népet. Fáradhatatlan munkájának eredményeként Szerbia és Magyarország kiemelt stratégiai és regionális partnerekké váltak. A tekintélyes politikus temetésén beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök is. Ami kétségtelenül történelmi esemény.

PÁSZTOR István
Fotó: Máthé Zoltán

Pásztor István búcsúztatására a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából szombaton délután kettő órakor kerül sor – közölte Facebook-bejegyzésében fia, a párt megbízott elnöke. Pásztor Bálint úgy fogalmazott: 

Kérésemre beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Alekszandar Vucsics köztársasági elnök, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a külhoni magyarság nevében és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a párt nevében. Köszönöm nekik!

Ezt megelőzően szombaton délelőtt tíz órakor Újvidéken, a Tartományi Képviselőház üléstermében emlékülést tartottak, hiszen Pásztor István volt a vajdasági parlament történetének leghosszabb ideig hivatalban levő elnöke, amire méltán volt büszke – tette hozzá Pásztor Bálint. 

PÁSZTOR István
Fotó: Máthé Zoltán

Amikor Pásztor István átvette a párt vezetését, nagyon lent volt a VMSZ. Össze kellett hozni a szálakat, újra felépíteni a szervezetet, és létrehozni egy olyan ambientet, ahol a magyarverések időszaka a múlté lesz. Úgy érzem, az, amit ő akkor megalapozott, amikor átvette a VMSZ-t, annak az eredménye a mai állapotunk: a magyar–szerb viszony, Magyarország és Szerbia viszonya, a VMSZ szerepe ebben, a Prosperitati Alapítvány… Ez mind azon alapszik, hogy neki sikerült egységesítenie a magyarságot Vajdaságban, a VMSZ-t megerősíteni, és megszüntetni azt az állapotot, hogy magyarnak lenni Szerbiában másodrangú dolog

 – összegezte Pásztor eredményeit a szabadkai székhelyű Pannon Televízió Közügyek című műsorában Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség korábbi ügyvezető alelnöke, aki mintegy tíz éven át volt Pásztor közvetlen kollégája.

Pásztor István politizálásának köszönhetően történelmi csúcsra jutott a magyar–szerb barátság, a két ország és a két nép viszonya. A szerb parlament tíz évvel ezelőtt elfogadta a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944–45-ben elkövetett aktusok elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot, majd Csúrogon közösen hajtott fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt az akkori magyar és a szerb államfő, Áder János és Tomiszlav Nikolics. A folyamatban a VMSZ és annak vezetője hídként kötötte össze a feleket.

„Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt” – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás