Európában is megjelent már az egérméretű japán lódarázs, a csípése nagyon veszélyes





Az Egyesült Államok után már Európában, Franciaországban is megjelentek a japán óriás lódarazsak. A szakember szerint ha itthon is elterjednek, az nagyon veszélyes lehet.



Megosztás
Szerző: H.Z.
Létrehozva: 2023.06.11.
Módosítva: 2023.06.12.
lódarázs méret királynő Európa

A természetben járva érdemes figyelmesnek lennünk, és kerülni azokat a helyeket, ahol tudjuk, hogy sok darázs fészkelhet. A fészkeket általában fák odvába, üregekbe építik. Ha veszélyben érzik magukat, akár tömegesen is támadhatnak. Most pedig úgy tűnik, egy új fajtával állunk szemben: a japán és ázsiai óriás darázzsal. Az Egyesült Államokban már elterjedtek ezek is, és arról szólnak a hírek, hogy az utóbbiak már Franciaországban is feltűntek. Az ázsiai lódarázs királynői elérhetik a 4,5-5,5 centimétert, de ennél nagyobb, rekordméretű példányokat is találtak már, és a japán „testvéreik” is hasonló nagyságúak. 

A darazsak eltüntetését bízzuk mindig szakemberre Fotó: iStock

 

– Az egérméretű japán óriás lódarazsak már a méretük miatt is sokkal veszélyesebbek a most nálunk előforduló darazsaknál

– mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

– Alapvetően nem a klímaváltozás okozza a terjedésüket, hanem a globális kereskedelem. A szállítmányok akaratlanul is terjesztik az invazív fajokat.

Korábban láttam egy ismeretterjesztő filmet a japán óriás lódarazsakról. A készítői űrruhához hasonló ruhába öltöztek, és az egyikük mégis életveszélybe került, mert amikor leguggolt, nem vette észre, hogy a térdhajlatában volt egy darázs, ami az összenyomásakor azonnal támadt. Az embert mentő vitte el – mesélte Orbán Zoltán. 

Ha termékeny nőstények jutnak el valahova, már csak idő kérdése, hogy milyen távolságokra fog továbbterjedni a faj, ha a körülmények kedveznek. 

Close-up,Of,Asian,Giant,Hornet,Or,Japanese,Giant,Hornet,(vespa
Elég félelmetes külseje van a Japán lódarázsnak Fotó: Sergio Yoneda

Ezek a rovarok ragadozók, akár egy imádkozó sáskát is képesek elkapni, megenni, de gyümölcs is szerepelhet az étlapjukon. A legnagyobb veszély a méhekre leselkedik, mert köztük óriási pusztítást képesek elvégezni. A darazsak fullánkja nem szakad be úgy, ahogy a méheké, de a mérgük életveszélyes allergiás reakciót vált ki az emberi szervezetben. 

– A japán óriás lódarázs nagyon agresszív faj, a fészkét ez is nagyon védi, ezért még a megközelítését sem ajánlják.

A megjelenésükről szóló híreket én óvatosan kezelem, mert a nálunk is élő lódarázs királynőjének mérete is igen nagy, és egy rosszul meghatározott faj megtévesztheti az embereket. Ilyen hamis hír már nálunk is megjelent, de a külső pontos meghatározása után kiderült a tévedés – figyelmeztetett Sár József entomológus, aki hozzátette, hogyha ezek megjelennének Magyarországon, az komoly hírértékű és nagyon veszélyes lenne. 

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás