RETRO RÁDIÓ

Ma ünnepli születésnapját a leghíresebb magyar a világon

Ma ünnepli születésnapját a világ manapság egyik legismertebb tudósa, az mRNS-vakcina megalkotója, Karikó Katalin. De mi történik még ma? Összefoglaltuk.Megosztás
Szerző: BGA
2023.01.17. 06:00
ez lesz ma karikó katalin

Ma ünnepli 68. születésnapját Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, akinek a koronavírus elleni oltások alapjául szolgáló mRNS-vakcinát is köszönhetjük. A biokémikus a József Attila Tudományegyetemen végzett 1978-ban, majd öt évvel később avatták doktorrá. Pályafutását a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte, majd innen 1985-ben létszámleépítés miatt elküldték. Ekkor költözött családjával Amerikába, ahol molekuláris biológusként dolgozott. Itt foglalkozott végül az mRNS-sel, majd az ebből készült oltóanyagot 2013-ban kezdték tesztelni a rák ellen. A világméretű koronavírus-járvány kirobbanásakor a BioNTech a Pfizerrel karöltve – előbbi cégnél 2022 szeptemberéig alelnökként dolgozott – az ő szabadalma alapján kezdte el gyártani a vírus elleni oltóanyagot. Emiatt a tudósok arra számítottak, hogy 2021-ben, majd 2022-ben is Nobel-díjat kaphat, ám ez az elismerés még várat magára.

Karikó Katalin 1955. január 17-én született Szolnokon – Fotó: Frank Yvette

Lánya is világhírű lett

Karikó Katalinnak egy gyermeke született. Lánya, Francia Zsuzsanna remek evezősként kétszer lett amerikai színekben olimpiai bajnok: 2008-ban Pekingben, majd 2012-ben Londonban. A biokémikusnak két unokája van, Alexander Bear Amos 2021-ben, Zsuzsanna Willow Amos pedig 2022-ben született.

Számtalan díjat kapott

A világhírű biokémikus az elmúlt bő két évben több mint 15 magyar és nemzetközi díjban részesült. 2021-ben ítélték neki a Széchenyi-díjat, amely hazánk legrangosabb tudományos elismerése. Szintén tavalyelőtt a Time magazin beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb személyisége közé. Utoljára 2022 decemberében a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos díját, a Semmelweis Budapest Awardot kapta meg.

Forgalomváltozás: felborul a rend Erzsébetvárosban

A rendőrség tájékoztatása szerint tilos lesz megállni ma este 22 órától holnap déli 12 óráig a VII. kerületben a Wesselényi utca páratlan oldalán, a Síp és a Rumbach Sebestyén utca között, valamint a Dohány utcában a Zsinagóga előtt.

Pszichológiai előadás-sorozat indul

Új pszichológiai előadás-sorozattal, de sokak számára ismert szakemberekkel indítja az évet a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ. Január 17-én kedd 18 órakor a függőség kialakulásának folyamatát járja körbe Béres Balázs pszichológus. A szerencsejáték, láncdohányzás, gyógyszer-, alkohol- és drogfüggés, élvhajhászat és számtalan egyéb függőség sokszor észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Jó hír ugyanakkor, hogy a legmélyebb gödörből mindig van kiút.

 

Ezeket olvastad már?
Csak a legélesebb szem veszi észre a képen a répát - Neked sikerül?

Csak a legélesebb szem veszi észre a képen a répát - Neked sikerül?

Felfoghatatlan: édesanyja ágyában halt meg az angyalarcú kislány

Felfoghatatlan: édesanyja ágyában halt meg az angyalarcú kislány

Tállai: a családok és a nyugdíjasok nem fizethetik meg a szankciós energiaválság árát

Tállai: a családok és a nyugdíjasok nem fizethetik meg a szankciós energiaválság árát

Megrohanták a boltokat a húsvéti sonkáért! Te megvetted már? – Videó

Megrohanták a boltokat a húsvéti sonkáért! Te megvetted már? – Videó

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás