RETRO RÁDIÓ

Ilyen luxusban élt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője – Fotók





Az Európai Parlament volt alelnöke nemcsak a társasági életben szerette a fényűzést, hanem otthon is luxuskörülmények között élt.



Megosztás
Szerző: m
Létrehozva: 2023.01.30.
Módosítva: 2023.01.30.
eva kaili Brüsszel korrupció

Luxuséletet élt Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, az Európai Parlament volt szocialista alelnöke – emlékeztet a Financial Times. A lap arról ír, hogy Eva Kaili fényűző éjszakai klubokban szórakozott Athénban szupermodellek, köztük Naomi Campbell társaságában, az Égei-tengeren hajózott és napozott, és egy iparmágnás karibi rezidenciáján töltötte a vakációját. Mint fogalmaznak: Eva Kaili letartóztatása előtt úgy élt, mint egy filmsztár. Az Európai Parlament egykori alelnöke azonban a luxusévei után most egy brüsszeli börtönben tartózkodik, és mindössze kétszer látta a lányát.

A V4 Agency már korábban beszámolt róla, hogy 

Eva Kaili nem csak a társasági életben szerette a fényűzést, brüsszeli politikustársaihoz hasonlóan ő sem vetette meg otthon a luxuskörülményeket.

Fotó: ERIC VIDAL / AFP

A volt EP-alelnök Görögországban, az Athén melletti Psychikóban vett 2019-ben egy 169 négyzetméteres luxuslakást 260 ezer euróért az Alpha című lap cikke szerint. Az ingatlan értékét Paris Rigopoulos ingatlantanácsadó 659 ezer euróra becsülte, míg a piaci érték 850 ezer és 900 ezer euró között van. Amint arról Rena Kouvelioti, az Alpha újságírója beszámolt, a képviselő lakása a harmadik és negyedik emeleten található. Négyzetméterenkénti értékét négyezer euróra teszik. A lakás negyedik emelete sajtóértesülések szerint irodaként szolgál, és belső lépcsőházzal kapcsolódik az alatta lévő szinthez.

A nyilatkozatai szerint Eva Kaili ezt az ingatlant egy másik, Anixi településen lévő lakás eladása után vásárolta meg. Az eladott 250 négyzetméteres lakást sajtóértesülések szerint 2009-ben vette meg 291 ezer euróért, kilenc évvel később pedig 340 ezer euróért adta el. Ugyanakkor az adóhivatal csak 214 ezer euróra értékelte az ingatlant. A több mint százezer eurós különbség kérdéseket vethet fel a korrupciós ügy fényében.

Kaili egyébként még másik három ingatlant is megvásárolt. Az egyik Kolonakiban, a Skoufa utcában található, 44 négyzetméteres lakás, amit 2005-ben 66 ezer euróért vásárolt meg, itt volt a november 30-án alapított cége székhelye. A lakás értékét jelenleg 52 215 euróra becslik. Kaili birtokol továbbá egy 120 négyzetméterese házat Thesszalonikiben, amelyet 1997-ben vásárolt. Emellett egy 53 négyzetméteres lakása is van Belgiumban, ami 2015-ben került a birtokába 175 ezer euróért.

Panzeri és Kaili próbálta megmutatni a katariaknak

A korrupciós botrányra visszatérve: a másik fő gyanúsított, Pier Antonio Panzeri belső embereként emlegeti a Financial Times Eva Kailit, aki az EP-ben próbálta Katar érdekeit képviselni. A katari tisztségviselőkkel folytatott brüsszeli találkozók, az arab országban tett látogatások és a Katarral kapcsolatos szavazások szabotálására tett erőfeszítései ezt a célt szolgálhatták. Egyes képviselők szerint azonban ennek nem volt valódi hatása.

Az a benyomásom, hogy a [Panzeri] csapat megpróbálta megmutatni a katariaknak, hogy keményen dolgoznak az érdekükben, ezért csinálták ezeket a jeleneteket

– mondta Brando Benifei, az olasz Demokrata Párt (PD) szocialista küldöttségének vezetője. Hozzátette, hogy szerinte „nem értek el valódi eredményeket”.

A belga sajtó értesülései szerint a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja, Eva Kaili ingatatlanok felvásárlásával akarta legális jövedelemmé tenni az EP-képviselőként bezsebelt kenőpénzeket. A baloldali EP-képviselő sorra vette a luxusingatlanokat először magánszemélyként az elmúlt években, majd pedig élettársával kezdtek el közösen bizniszelni,

Az elmúlt években Eva Kaili Görögországban három, Brüsszelben egy nagy értékű lakást vásárolt magánszemélyként. Hogy még további tervei voltak, bizonyítja, hogy további százmilliók felett rendelkezhetett, mert a letartóztatása előtt nem sokkal ingatlancéget alapított, valamint a turisták körében rendkívül népszerű Paros szigetén befektetett egy 9 hektáros, egyes hírek szerint 12 millió eurót(!), azaz közel 5 milliárd forintot érő földterületbe.

 

AZ ÖSSZEG ELKÉPESZTŐ NAGYSÁGRENDJE JELZI, HOGY NEM »CSUPÁN« NÉHÁNY BŐRÖNDNYI KÉSZPÉNZZEL VESZTEGETTÉK MEG A BRÜSSZELI BALOLDAL EGYIK LEGFONTOSABB VEZETŐJÉT, AZ EURÓPAI PARLEMENT MAGYARORSZÁGOT MÓDSZERESEN TÁMADÓ VEZETŐJÉT.

 

Így trükközött Eva Kaili

A baloldali EP-képviselő sorra vette a luxusingatlanokat először magánszemélyként az elmúlt években. A saját nevén futó ingatlanbirodalmat azonban megpróbálta eltüntetni szem elől, ezért párjával, a szintén előzetes letartóztatásban lévő Francesco Giorgival, ingatlanügynökséget alapított Athénban. A GÖRÖG HATÓSÁGOK BIZTOSAK ABBAN, HOGY EZT A CÉGET AZZAL A CÉLLAL HOZTÁK LÉTRE, HOGY A SEGÍTSÉGÉVEL INGATLANOKBA FEKTESSÉK, ÉS TISZTÁRA MOSSÁK A KORRUPCIÓVAL SZERZETT BRÜSSZELI VAGYONT. A Kaili és Giorgi nevén futó „Estate Aria Properties-t” néhány nappal a letartóztatásuk előtt, november végén jegyeztették be a görög bíróságon. Székhelye egy Kaili tulajdonában lévő athéni lakás egy luxusbérház 5. emeletén. A görög ügyészség szerint a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár „zsebből zsebbe” vándorolt. Kaili élettársa már ezekben az ügyekben is tett részben beismerő vallomást.

Francesco Giorgi néhány nappal a letartóztatásuk előtt, tavaly novemberben alapították meg az Estate Aria Properties ingatlanos céget Athénban, Forrás: Origo

 

Kaili ingatlanbirodalmának ékköve azonban nyilvánvalóan az a 9 hónapja vásárolt, 9 hektáros hatalmas ingatlan, ami Paros szigetén fekszik, egy kilométerre a tengertől, egy hegyoldalon, Kostos falucska határában, panorámás kilátással. A 2022. március 18-án megvásárolt terület vételára papíron csak 450 ezer euró volt, de feltehetően ennél nagyságrendekkel többet ér, egyes becslések szerint akár 12 millió eurót is.

Kostos település Paros szigetén, ennek határában vásárolt 9 hektáros birtokot Eva Kaili

Kaili és férje már hozzá is láttak az építkezéshez. Ehhez egyébként már a megfelelő tervezőmérnököt is megtalálták Vazaios Petropoulos görög sztárépítész személyében.

Kaili letartóztatása után a sztárépítész Petropoulos azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a villa terveit már el is készítették a megrendelővel, ám az engedélyt még nem adták meg az építkezésre a hatóságok. Elmondása szerint KAILI KÉTSZINTES HÁZAT ÁLMODOTT MEG MAGÁNAK, BOROSPINCÉVEL, KÜLÖN SPA-RÉSZLEGGEL ÉS FESZÍTETT VÍZTÜKRŰ MEDENCÉVEL, AMIBŐL KILÁTÁS NYÍLNA A TENGERRE. A HÁZ TÖBB MINT 500 NÉGYZETMÉTERES LETT VOLNA, A 9 HEKTÁROS TERÜLETBŐL UGYANIS 280 NÉGYZETMÉTER ÉPÍTHETŐ BE, ŐK PEDIG MINIMUM KETTŐ SZINTBEN GONDOLKODTAK.

 

Fontos elmondani, hogy Petropoulos az égei-tengeri görög szigetvilág egyik sztárépítésze, és a korábbi munkáit elnézve nem nehéz elképzelni, hogy az előzetesben lévő Kaili milyen mesés házat álmodott meg magának az elmúlt években összeszedett kenőpénzekből.

 

 

Eva Kaili eddig ismert ingatlanjai a görög sajtó szerint csak a „jéghegy csúcsát” jelentik. EGY MILLIÁRDOS INGATLANOKRA SPECIALIZÁLÓDOTT ÜGYNÖKSÉG VEZETŐJE ARRÓL BESZÉLT A GÖRÖG SAJTÓNAK, HOGY 2018-BAN ÉS 2019-BEN TÖBB ÍZBEN IS TALÁLKOZOTT AZ EP VOLT ALELNÖKÉNEK ÉDESANYJÁVAL, AKI FOLYAMATOSAN NAGY ÉRTÉKŰ INGATLANOKRÓL KÉRT INFORMÁCIÓKAT OLYAN GÖRÖG SZIGETEKEN, AHOL A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBEREI RENDELKEZNEK VILLÁKKAL VAGY SZÁLLODÁKKAL.
Eva Kaili letartóztatása után a görög Pénzmosás Elleni Hatóság vezetője, Charalambos Vourliotis vizsgálatot rendelt el az EP-képviselő és családja anyagi helyzetének kivizsgálására. A pénzmosás ellen küzdő hatóság emberei azt is fel akarják deríteni, hogy Eva Kaili nem segített-e más baloldali politikusok pénzének „kifehérítésében”, ezért zárolták a Kaili család összes bankszámláját, cégét és ingatlanját, s évekre visszamenőleg átnézik az összes pénzmozgást. Görög sajtóértesülések szerint máris utalnak jelek egyéb neves brüsszeli baloldali politikusok érintettségére. Jó eséllyel még csak éppen megkezdődött a brüsszeli korrupciós bűnszövetség feltérképezése.

 

 

Hatvan EP-képviselő is érintett lehet a gigakorrupciós botrányban

 

Mint ismert, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét, Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A BELGA RENDŐRSÉG CSAKNEM 1,5 MILLIÓ EURÓT FOGLALT LE A BRÜSSZELI RÉGIÓBAN AZ ÜGYBEN VÉGREHAJTOTT HÁZKUTATÁSOK SORÁN. A VÁD ELLENÜK: BŰNSZERVEZETHEZ TARTOZÁS, PÉNZMOSÁS ÉS KORRUPCIÓ. EGYES HÍRADÁSOK SZERINT ÖSSZESEN HATVAN EP-KÉPVISELŐ LEHET ÉRINTETT AZ ÜGYBEN.

 

A korrupciós botrány az egész EU hitelességét veszélyezteti

 

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja az eddig sem túl erős Brüsszel és EU iránti bizalmat, de MINDEN JEL SZERINT MAGA ALÁ TEMETHETI A JELENLEG FENNÁLLÓ RENDSZERT IS. A korrupciós ügyre Rober Golob szlovén miniszterelnök azzal reagált egy friss Politico-podcastban: „Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő.” Ő is megerősítette a széles körben terjedő nézetet, hogy A BOTRÁNY AZ EGÉSZ EU HITELESSÉGÉT FENYEGETI, AMINEK KÜLÖNÖS JELENTŐSÉGE VAN A JÖVŐ ÉVI EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK ELŐTT.

Eva Kaili jelenleg a brüsszeli Haren (luxus)börtönben ül, érdemben még nem tett vallomást.

 

A Gyurcsány-párthoz húzó Ujhelyi István is feltűnően jóban van a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével

 

Gyurcsányné és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival. Ujhelyi István nemcsak hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival. 





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás