Szeretnél vért adni? Ma ebben a kerületben teheted meg





A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit, hogy mit ünneplünk ma, illetve hogy melyik kerületben tartanak ma véradást.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.13.
I. kerület VI. kerület XIV. kerület véradás luca nap ez lesz ma karácsony születésnap Novák Katalin Segítség nyújtás

Ma van Luca-napja!

A decemberi asszonyi ünnepek közül hazánkban a legjelentősebb Luca napja. A naphoz számos hiedelem és népszokás kötődik. Luca napján a lányoknak, asszonyoknak tilos dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén, de tiltólistára került ilyenkor a kenyérsütés is. Luca büntetésből a fonó asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját. A Gergely-naptár bevezetése előtt erre a napra esett az év leghosszabb éjszakája.

Nagy Miklós
A Luca napjához kötődő egyik népszokás a Luca székének az elkészítése Fotó: H. Szabó Sándor

Számos népszokás kötődik Luca napjához

A december 13-hoz kapcsolódó legismertebb néphagyomány a Luca-szék készítése, amit ezen a napon kezdtek el, és szentestére kellett végezni vele, hogy az éjféli misén felállva rá, megláthassák a rejtőző boszorkányokat. Ehhez a naphoz kapcsolódóan nincs hiány a szerelmi, férjfogó és férjjósló hagyományokból sem. December 13. estéjén 12 gombócot főztek a férjre ácsingózó lányok, mindegyikbe papírcetlire írt nevet rejtettek, és a legelső, ami feljött a víz felszínére, megjósolta, hogyan fogják hívni a jövendőbelijüket. A másik eljárás az volt, hogy a 12 cetlit a párnahuzatba rejtették, majd karácsonyig minden nap látatlanul kivettek egyet és elégették, és ami végül megmaradt, az mutatta meg a jövendőbeli nevét. A december 13-án vízbe tett ág pedig ha kizöldült karácsonyig, azt jelezte, hogy a következő évben férjhez megy a lány, ami nemcsak neki volt öröm, hanem az egész családnak, amely a várható gyermekáldásban látta jövőjét. A szokásokhoz tartozik még, hogy december 13-án ültették a Luca-búzát, ami ha karácsonyra kizöldült, jó termés ígéretét hordozta magában. Egyes helyeken még a mai napig él ez a hagyomány, ilyenkor a gyerekek végiglátogatva a falu házait, mondókákkal kívánnak bő termést és jószágszaporulatot, amiért finomságokat kapnak cserébe.

Díszítsük fel a Sándor-palota karácsonyfáját!

Novák Katalin köztársasági elnök a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, eszerint december 13-ig várja a Sándor-palota személyesen vagy postai úton azokat a díszeket, melyek a Szent György téren felállítandó karácsonyfát díszíthetik. A díszeket személyes vagy postai úton várják erre a címre: Sándor-palota 1014 Budapest, Szent György tér 1..

Vadkovász a MADHOUSE-ban

Ma 19 órakor tartják meg a PANO és MADHOUSE Chef vacsorát az Anker köz 1–3-ban. A rendezvényen a finom fogások mellett megismerkedhetünk a vadkovásszal készült kenyérsütés rejtelmeivel is. Részletek az esemény Facebook oldalán.

Véradás lesz Zuglóban

Hétfőn 12–18 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (XIV. kerület, Örs vezér tere 24.) segíthetünk a beteg embertársainknak. Aki szeretne vért adni, ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját.

A XIV. kerületben tartanak ma véradást Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

Isten éltesse Balsai Mónit!

Ma ünnepli 45. születésnapját Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színésznő. Játszott a Cannes-i fesztiválra kijutott Csicska, és a számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Liza, a rókatündér című filmben is.

Isten éltesse Balsai Mónit 45. születésnapja alkalmából Fotó: Ripost

Marad a szeles idő

Kedden is a napsütésé lesz a főszerep, csak keleten, északkeleten takarhatják gyakrabban felhők a napot. Délután nyugat felől fátyolfelhők érkeznek, de ezek csapadékot nem hoznak magukkal. A gyenge vagy mérsékelt nyugatias szél dél, délkeletire fordul az esti órákra. Napközben a csúcsértékek –3 és 2 fok között fognak alakulni.

Karácsonyi programok a Gozsdu Udvarban

December 30-ig hangulatos ünnepi programmal várják az érdeklődőket a Gozsdu Udvarban (VI. kerület, Király utca 13.). Az eseményen a hagyományos vásár mellett adománygyűjtés lesz. December 14-én karácsonyi és hanukai koncertek lesznek este 6-tól. További információk az esemény Facebook oldalán.

A 76-os vonalán a Mikulástroli

Ma 15–20 óra között a 76-os trolibusz vonalán jár a Mikulástroli. A trolibusz a Keleti pályaudvar felé módosított útvonalon, a Blaha Lujza tér érintésével közlekedik, és a Rákóczi úton megáll a Huszár utcánál is.

Ma a 76-os vonalán találkozhatunk a Mikulástrolival Fotó: BKK




 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás