Hatalmas változás jön januártól, így változik a közúti ellenőrzés





2023. január 1-jétől gyökeresen megváltozik az autósok élete. Ettől a naptól ugyanis nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a kocsi forgalmi engedélyét, ha belföldön autózunk. Igaz, ez a változás csak a magyar jogsival és honosított autóval rendelkezőket érinti.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.16.
jogosítványt forgalmit

Könnyebb a sofőrök dolga januártól – írja a Bors. A személy- és lakcímnyilvántartásról szóló törvény változása miatt 2023. január 1-jétől nem kell bemutatni sem a jogosítványt, sem a forgalmi engedélyt, ha a rendőrök igazoltatnak bennünket. Ha ezeket otthon hagyjuk, hat hét múlva már nem büntethetik meg a gépkocsivezetőket, mert ez a helyzet kikerül a szabálysértések köréből. Ettől függetlenül más ok, például ha meghosszabbítják jövőre is a benzinárstopot, akkor a kedvezmények érvényesítése miatt elkérhetik tőlünk a forgalmit. A jelenlegi szabályok szerint az otthon felejtett okmányok a közlekedési szabályok tekintetében kisebb fokú szabálysértésnek minősül, amelynél 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírság járhat.

Fontos azonban kiemelni, hogy a változás csak a magyar rendszámú autókat vezető magyar állampolgárokra vonatkozik. Azaz ha valaki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, vagy külföldiként vezet magyar rendszámos autót, annak ugyanúgy magánál kell tartania a kötelező okmányokat, hogy ne büntessék meg. Emellett, ha külföldre utazunk, ugyanúgy szükség lesz a jogsira és a forgalmira is.

fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

A rendőrség közleményéből kiderül: ha valakit azzal büntetnek meg, hogy felfüggesztik a sofőr vezetési jogosultságát, akkor ezt a helyszínen az úgynevezett engedély-nyilvántartásba jegyzik be. A jogosítványt viszont csak akkor vonják be, ha az épp ott van a sofőrnél, azonban a büntetést ettől függetlenül is kiróhatják. Ugyanez az eljárás érvényes a forgalmi engedély esetében, ha az autót kivonják a forgalomból: csak akkor veszik el az okmányt, ha az kéznél van, de a kivonás tényét a rendőr a nyilvántartásban rögzíti. Ehhez modern eszközöket, kézi számítógépeket használnak, amikkel akár az érvényes műszaki vizsgának vagy a befizetett kötelező biztosításnak is utána tudnak nézni. A közlemény rögzítette azt is, ha az autót kivonják a forgalomból, azzal a lakcímig vagy cég esetében a telephelyig hajthat a sofőr, onnan tovább azonban szigorúan tilos – írja a Bors.

Örülnek az emberek

Katalin

– Jó dolognak tartom, hogy ezt bevezették. Engem utoljára egy évvel ezelőtt igazoltattak, de nálam volt minden papír. 30 éve vezetek, így megszoktam, hogy mindent viszek magammal.

Fotó: Bors

Tamás

– Nem hallottam róla, de szuper hírnek tartom. Egyszer otthon hagytam a forgalmit, és mivel nem mutattam be utólag, megbüntettek. Azóta is törekszem rá, hogy minden okmány nálam legyen.

Fotó: Bors

Lajos

– Nem tudtam a hírről, de haladni kell a korral! Lassan mi sem kellünk a vezetéshez… Én egyszer a másik zakóm zsebében felejtettem a forgalmit, ami otthon pihent a vállfán, de szerencsém volt és aznap nem igazoltattak a rendőrök.

Fotó: Bors

 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás