Bringáznál egyet a Duna-parton? Ekkortól teheted meg újra





A rakparton újra használható az összes Mol Bubi-állomás, így újra tekerhetünk a Duna mindkét oldalán. Íme a mai nap további érdekességei.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.23.
I. kerület VI. kerület VII. kerület ez lesz ma

Folytatódik a rossz idő!

Napsütésre ma nemigen számíthatunk. A legalacsonyabb hőmérséklet 25-26 fok körül alakul. Kedden általában erősen felhős vagy borult idő várható, néhol felszakadozik a felhőzet, és többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is. Tehát az esernyőt vagy az esőkabátot még ne tegyük el, szükségünk lesz rá az elkövetkezendő napokban. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúl nyugati részén időnként erős lökések kísérik, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 18 és 25, a Dunától keletre 23 és 28 fok között alakul. Késő estére 16-21 fokra hűl le a levegő.

Az esernyőket senki ne tegye el, szükség lesz még rá Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Elsőfokú riasztás a zivatarok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt számos megyére, köztük Pest megyére is citromsárga riasztást adott ki. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint 20 milliméter eső eshet. Az elsőfokú riasztásnál az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de ilyenkor oda kell figyelni az erős széllökésekre és a jégesőre is.

Érkeznek az új szabályok szerinti rezsiszámlák

Az MVM Csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényes szabályok szerint készült számlákat. Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld levelet a szolgáltató. Az MVM először küld olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet. Ha a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes határsáv alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni számlában. Viszont ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes értéket, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában fog szerepelni rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest a kedvezőbb lakossági piaci ár is. A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban a szolgáltató részletes tájékoztatót állított össze, amely a www.mvmnext.hu/lakossagirezsi oldalon érhető el.

Az új számlán minden fontos információ rajta lesz Forrás: kormany.hu

Újra elérhető az összes Duna-parti Mol Bubi-állomás!

Az augusztus 20-i tűzijáték és annak előkészülete miatt biztonsági okokból több Duna-part-közeli Mol Bubi-gyűjtőállomást is le kellett zárnia a BKK-nak. Azonban mivel az ünnepeknek vége, és a tűzijátékot is később tartják meg, ezért a korlátozásokat feloldották, így a rakparton újra elérhetők a tárolók. Augusztus 23-án 9 órától már a budai oldalon a Clark Ádám téri gyűjtőállomás is használható.

A Duna mindkét partján fel lehet már venni a bringákat Fotó: molbubi.hu

Véradás a VI. kerületben

A Magyar Vöröskereszt kedden véradásra várja a terézvárosiakat a WestEndbe, délután 1 és este 6 óra között. Aki segíteni szeretne, ne felejtse otthon a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját és a tajkártyáját. Véradás előtt tanácsos enni, inni, még akkor is, ha utána a véradók mindig kapnak egy kis ételt, italt.

A belvárosban ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai augusztus 26-ig a VI-VII. kerület turisztikailag sűrűn látogatott területeit vizsgálják. A revizorok figyelik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a jövedéki termékek értékesítését.

A VI. és a VII. kerületben vizsgálódik majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal MTI Fotó: Balázs Attila

145 éve született Szabó Ervin

1877-ben ezen a napon született Szabó Ervin (eredeti nevén Schlesinger Sámuel Ármin) könyvtáros, társadalomtudós, könyvtárigazgató. 1901-ben került a Fővárosi Könyvtárhoz, 1911-ben pedig annak igazgatója lett. Az általa felvirágoztatott Fővárosi Könyvtár először rövid ideig, a Tanácsköztársaság alatt viselte az nevét, majd másodszorra 1946-ban lett az egész hálózat Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. 1948-tól pedig már az épület előtti tér is az ő nevét viseli. Személye ugyanakkor vitatott, mivel – bár könyvtárfejlesztői érdemei elévülhetetlenek – az 1900-as évek elején kommunistaként vezető szerepe volt a szélsőbaloldali eszmék terjesztésében, többek között az ő szerkesztésében és előszavával jelent meg Marx és Engels válogatott írásainak két kötete (1905, 1909). Szabó Ervin többek szerint a magyar radikális baloldal egyik legjelentősebb ideológusának és - bár a Tanácsköztársaságot nem érte meg - az első magyar kommunista diktatúra egyik szellemi megalapozójának számít.

145 éve született Szabó Ervin Fotó: Közkincs

 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás