4 dolog, amit érdemes tudnod, ha 2022 nyarán diákmunkát szeretnél vállalni





Hamarosan vége a tanévnek és az egyetemi vizsgaidőszakból sincsen már sok hátra. Ilyenkor rengeteg fiatal vállal nyári munkát, a legtöbbször diákmunka formájában. A sok lehetőség között nem mindig egyszerű kiigazodni, mégis van néhány olyan pont, amelyek ismerete segíthet tájékozódni, döntést hozni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.03.
Fontos tudnivalók

  • Hol lehet a legtöbb pénzt keresni?

    Talán nem meglepő, hogy a legmagasabb keresetek az informatikai ágazatban vannak. Általában a képzettséggel rendelkező – másod- vagy harmadéves egyetemisták – diákok tudnak IT cégeknél munkát vállalni, gyakornoki pozíciót betölteni. Itt az órabérek akár a négyezer forintot is elérhetik. A másik terület, ami anyagi szempontból igen kedvező lehet az a nyelvtudás. Az idegen nyelvek ismerete – akár egyéb képzettség nélkül is – nagy előnyt jelent, a legjobban az tud keresni, aki valamilyen különleges nyelvet beszél.

  • Mi a helyzet a fizikai munkával?

    Az utóbbi években rendkívül felértékelődött a fizikai munka, így ez vált a diákszövetkezetekben az egyik legjobban fizetett munkakörré. A fiatalokat egyre nehezebb „rávenni” a kétkezi munkára, így egyes pozíciókért akár kétezer forintot is fizetnek óránként. Általánosságban elmondható, hogy a többség az irodai környezetet preferálja, még akkor is, ha az közel nem fizet olyan jól. Ennek köszönhetően viszont a fizikai munkáért egyre nagyobb összegeket kínálnak.

  • A gyorséttermi munkák előnyei

    A gyorséttermi munkavállalás azok számára kedvező opció, akiknek olyan időbeosztásuk vagy órarendjük van, amely nem enged nagy mozgásteret. Az összes munkalehetőség közül a legrugalmasabb foglalkoztatást biztosítja, így nem csak nyáron, hanem év közben is lehet rendszeresen dolgozni. Emellett a fővárosban igen sűrű a gyorséttermi hálózat, így valószínűleg a bejárás sem okoz sok kényelmetlenséget. Bár sokan viszolyognak ettől a területtől, mégis vannak olyan készségek – kommunikáció, csapatmunka, alkalmazkodóképesség – amelyeket nagyban fejleszthet egy ilyen munkahely.

  • Lehetőségek tárháza

    A munkaerőhiány miatt, aki 2022 nyarán dolgozni szeretne, az valószínűleg fog munkát találni. A pénzen kívül azonban más haszna is van egy állásnak. Rengeteg tapasztalatot, hasznos tudást, kapcsolatot, készséget lehet szerezni.

    Fontos kiemelni, hogy azoknak a fiataloknak, akik még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat vagy még nem helyezkedtek el főállásban egy munkahelyen érdemes kipróbálni magukat a munka világában. Ebben az életszakaszban, átlagosan 17 és 22 év között még nincsenek meg azok a tényezők – saját lakás, család, hitel – ami miatt el kell köteleződni egy szakterület vagy munkahely mellett. Ilyenkor nincs veszteni való, több munkakört is ki lehet próbálni. Csupán nyitottságra és némi szorgalomra van szükség” – állíja Virág Viktor, a MADS - Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.





    Ezeket olvastad már?
    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás