Két napig Magyarországra figyel a sportvilág! Indul a Giro d'Italia!





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb eseményeit, hogy hol kell lezárásokra számítani és milyen rendezvényekre érdemes kilátogatni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.06.
I. kerület II. kerület V. kerület VI. kerület IX. kerület X. kerület XIII. kerület XIV. kerület XXII. kerület ez lesz ma

Elrajtol a Giro d'Italia magyarországi versenye

Május 6-án Budapest-Visegrád, május 7-én Budapesten, május 8-án Kaposvár és Balatonfüred között tekernek a versenyzők. Minden év májusa és júniusa között rendezik meg a Tour de France után a második legnagyobb kerékpáros körversenyt, a Giro d'Italiát. A versenyen sík szakaszok és a hegyi szakaszok sprinthajrái váltogatják egymást hegyi befutóval, és vannak csapat- és egyéni időfutamok is. Az első Giro-t 1909-ben rendezték Milánóban, amelyen négy versenyzőt kizártak amiatt, hogy a táv egy részét vonaton tették meg. A verseny résztvevői három héten keresztül járják Olaszországot, de minden évben távolabbi helyszínekre is ellátogatnak, ezért indul idén hazánkból a futam, amelyen három magyar is rajthoz áll.

A Hősök teréről indul a futam Fotó: AFP

Felbolydul a közlekedés a verseny miatt

A 105. Giro d’Italia alatt több forgalomkorlátozásra is kell számítani a fővárosban. Részletes információ a police.hu-n.

Tilos megállni:

  • Az I., a II., az V., a VI., a IX., a XIV., a XI. és a XXII. kerületben.
  • Lezárások:

  • Az I. a II., az V., a VI., a XIII. és a XIV. kerületben.
  • Óbuda-nap hétvégén

    Május 7-8 között négy helyszínen tartják meg izgalmas programok kíséretében a kerület napját. Az érdeklődőket zenés családi- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, utcaszínházzal, kalandvárral, kutyás bemutatóval, kézműves kirakodóvásárral és streetfood gasztrosétánnyal várják. Az eseményen fellép többek között Halász Judit, a Margaret Island, Charlie, Udvaros Dorottya és Vastag Csaba is. Az eseményen számos díjat, köztük az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára és a Pro Óbuda díjat is kiosztják.

    Ünnepel a III. kerület Fotó: Facebook

    Ezen a négy helyszínen lesznek programok

  • Fő tér
  • Szentlélek tér
  • Kobuci Kert
  • Csobánka tér
  • Vöröskereszt napja

    1860 óta minden évben május 8-án ünnepeljük a vöröskereszt napját arra emlékezve, hogy 1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki, miután 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának, 1860-ban elkezdte létrehozni a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

    Két plazában is lesz véradás

    Május 6-án 12-18 óra között a Csepel Plázában, május 8-án 09:30-16:30 között pedig az Ázsia Centerben adhatunk vért, ehhez személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükésges.

    Plázákban segíthetünk a hétvégén Fotó: Facebook

    Futóversennyel ünneplik meg az Európa-napot

    Május 9-én tartják az Európa-napot, azonban egy nappal előtte május 8-án a Szabadság térről induló futóversennyel köszöntik a jeles eseményt. A versenyzők 18 kilométeres távot tesznek meg a 2004-es Európai Uniós csatlakozásunkra emlékezve. A rendezvényen, amelyhez rajthoz áll többek között Győrfi Pál is, ingyenes családi és gyermekprogramok, valamint koncertek is várják az érdeklődőket.

    Német nyelvvizsgával zárul az érettségi első hete

    A ma 9-kor kezdődő német nyelvvizsgán középszinten 11 988-an, emelt szinten 2 690-en érettségiznek az Oktatási Hivatal adatai szerint.

    Változik a H6-os HÉV közlekedése

    Május 7-9 között karbantartás miatt megosztott útvonalon, csak a Közvágóhíd és Soroksár, Hősök tere, valamint Dunaharaszti külső és Tököl, illetve Ráckeve között jár a ráckevei hév. A kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni.

    Első ajtós felszállás a 110-es és a 112-es busz budai szakaszán

    Holnaptól hétvégente csak az első ajtón lehet felszállni a 110-es és a 112-es autóbuszok budai, Döbrentei tér és Thomán István utca közötti szakaszán. Akinek nincs jegye, a járművezetőtől emelt áron tud vásárolni.

    Pótlóbusz jár a hétvégén a 3-as villamos két szakaszán

    Pályakarbantartás miatt május 7-én és 8-án pótlóbusz közlekedik a 3-as villamos két szakaszán, a Gubacsi út/Határ út és az Örs vezér tere, illetve a Bosnyák tér és a Mexikói út között.

    Május 8-a a magyar kézműves fagylalt napja

    2013 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a magyar fagyi napját, mert ez a dátum hasonlít a legjobban a fagylaltra: az V. hónap „V”-je a tölcsérre, a 8-as pedig két egymásra rakott gombócra emlékeztet. Ilyenkor a résztvevők féláron adják a saját kézműves fagylaltjaikat.

    Palacsinta piknik Budán

    Hétvégén tarják a Budai Palacsinta Pikniket az Alle bevásárlóközpont melletti sétányon, ahol a palacsinta kóstoló mellett más finomságokkal is megismerkedhetnek az érdeklődök.

    Lóverseny és Food Truck Show a X. kerületben

    Két év kihagyás után május 6-8 között ismét megrendezik a Tavaszi lóversenyt és Food Truck Show-t a Kincsem parkban. Az eseményen lesznek lóversenyfutamok, agárversenyek, gyerekprogramok, zenekarok, utcazenészek és artisták is.

     

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

     





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás