Jobb, ha észben tartod: ma van az adóbevallás leadási határideje, és ma még nyilatkozhatsz adód 1+1 százalékáról is





Ma lehet utoljára leadni a tavalyi személyi jövedelemadóról szóló adóbevallásokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hosszított nyitva tartással várja a most adóbevallást adó ügyfeleit a budapesti és a megyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgálatain és május 20-ig dönthetünk arról is, hogy kinek adjuk adónk 1+1 százalékát. Mutatjuk a tudnivalókat, de persze jövünk egy-két jónak ígérkező programmal is, amire érdemes lesz elmenni hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.20.
I. kerület II. kerület VIII. kerület X. kerület XI. kerület XII. kerület XV. kerület ez lesz ma

A NAV minden évben elkészíti az adóbevallást tervezetét több millió magánszemélynek, őstermelőnek és vállalkozónak, de az adatokat érdemes egyeztetni az elkészített szja-bevallási tervezetben. Annak, aki egyetért a hivatal által elkészített tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete. Szintén ma dönthetünk idén utoljára adónk 1+1 százalékáról is. Annak, aki május 20-a után rendelkezik a százalékokról, érvénytelen lesz a rendelkezése.

Az adóbevallás miatt a NAV-irodák tovább tartanak nyitva Fotó: nav.hu

Így rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról

Idén is dönthetünk úgy, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadónk 1 százalékát felajánljuk egy civil szervezetnek, a másik egy százalékot pedig egy vallási közösségnek. 2022-ben újdonság, hogy a vallási közösségek mellett a Nemzeti Tehetségprogramnak is elküldhetjük felajánlásunkat. Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni. A felajánlásra jogosult civil szervezetek, valamint vallási közösségek listája elérhető a NAV honlapján.

Itt tehetjük meg, ha elektronikusan döntünk a százalékokról

  • az e-SZJA webes felületen, online kitöltve vagy
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 21EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
  • Így adhatjuk oda papíron az 1+1 százalékunkat

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 21EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
  • 2022. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.
  • Hosszabban tartanak nyitva a NAV-irodák

    Május 20-án a fővárosi és megyei NAV-irodák este 6 óráig várják az ügyfeleket. Az Infovonalon, amely a 1819-es számon hívható május 20-án este 8 óráig várják a hívásokat, 16 óra után azonban már csak a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban lehet segítséget kérni.

    Fényjáték a Füvészkertben

    A Varázslatos Füvészkert az ELTE Füvészkert alapításának 250. évfordulója alkalmából rendezi meg különleges fényjátékát a parkban május 21-én és 22-én. A vetítésnek és a fényinstallációknak köszönhetően a látogatók egy különleges atmoszférájú mágikus utazáson vehetnek részt, amelynek során megelevenednek a kert növényeinek formái, textúrái.

    A hétvégén fényekkel telik meg a park Fotó: MTI/Mónus Márton

    Nem csak a fényjáték miatt érdemes a Füvészkertbe menni!

  • Május 21. – Biológiai sokféleség/Növények napja – egész napos családi rendezvény.
  • Május 21. – Örökbefogadók napja – A május 21-ig érkező örökbefogadásokat növényajándékkal jutalmazzák. A növényeket az örökbefogadók napján lehet átvenni.
  • Május 21. – A Füvészkert akvarellen címmel tekinthető meg Szabó-Szöllösi Tünde akvarell kiállítása a Füvészkert épületeiről és növényeiről.
  • Zárul az érettségi időszak, de hétfőn még van egy vizsga

    Május 20-án reggel 8 órától 17 nyelvből, délután 2-től pedig honvédelmi alapismeretek, természettudomány, pszichológia tantárgyakból írnak írásbelit a diákok. Május 23-án az olasz érettségivel zárul az írásbeli vizsgaidőszak.

    Art Mozik Éjszakája pénteken és szombaton

    Idén a vetítések nem fejeződnek be éjszaka, sőt igazán csak akkor kezdődnek el a Művész, a Puskin, a Toldi, a Kino Caféban és a Tabán Moziban május 20–21. között. Részletes információ az artmozi.hu oldalon.

    Éjjel is nyitva tartanak majd a mozik Fotó: Facebook

    Változik a közlekedés a Várban

    Május 21-én 7–13 óra között tilos megállni a Kapisztrán téren és a Hadtörténeti Múzeum előtti területen, rendezvény miatt.

    Befejeződik a lomtalanítás Hegyvidéken!

    Május 22-én 18 óráig tehetjük ki feleslegessé vált nagydarabos hulladékunkat a XII. kerületben. A lomok elszállításáról az FKF a kihelyezést követő napon gondoskodik.

    Muskátlivásár Budán

    Május 21-én 8.30 és 14 óra között három helyszínen tartanak muskátlivásárt a II. kerületben. Maximum tíz tövet lehet kérni lakcímkártyánként. A virágok itt vehetőek át:

  • Papkerti parkoló (1024 Budapest, Rómer Flóris utca 4.),
  • Fenyves park (Fenyves utca–Branyiszló utca kereszteződése),
  • Gyarmati Dezső Uszoda (1029 Budapest, Máriaremetei út 224.).
  • Május 21-e a magyar honvédelem napja!

    30 éve, 1992 óta minden évben május 21-én ünneplik a magyar honvédelem napját, megemlékezve ezzel Buda várának 1849-es visszafoglalásáról.

    Terepasztal-kiállítás a XV. kerületben

    Május 20–22. között lehet megtekinteni a legóváros- és vasútmodell-kiállítást a Pestújhelyi Közösségi Házban. A legó- készletek mellett a kicsiket irányítható Thomas terepasztal és kincskereső játék is várja.

    95 éve született Zwack Péter

    1927. május 21-én született Zwack Péter, aki 1987 és 2008 között a Zwack Unicum elnök-vezérigazgatója volt, valamint ő a híres gyomorkeserű ital receptjének egyik birtokosa. 2012-ben 86 éves korában Olaszországban hunyt el.

    A titkos recept Zwack Péternél is ott volt MTI Fotó: Kovács Tamás

    72 éves a Budapesti Vidám Park

    1950. május 22-én nyitotta meg a kapuit a vidám park, amely 2013-ig működött. A helyén 2014 óta látogatható az állatkert részeként a Holnemvolt Park, ahol a műemléki védelmet élvező körhinta és a hullámvasút továbbra is működik.

    Kézműves-foglalkozások az Eleven Tavasz Fesztiválon

    Május 20–22. között családi és gyermekprogramok várják azokat, akik kilátogatnak a XI. kerületbe a Bartók Béla Boulevard Eleven Tavasz fesztiváljára. A foglalkozásokon a természetvédelem is nagy hangsúlyt kap majd.

    Korea-nap a Millenárison!

    Holnap a Millenáris G épületében egész napos ingyenes programokkal várják az ázsiai kultúra és a Korea iránt érdeklődőket. Az esemény május 21-én este egy fergeteges K-pop bulival zárul.

    Figura- és játékfesztivál a X. kerületben

    Vasárnap 10–15 óra között Kőbányai Gyermek és Ifjúsági Szabadidő Központ figura- és játékfesztivált tartanak. Az eseményen mintegy 23 kiállító lesz és a kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja a számára megfelelő játékot. A rendezvény 10 év alatt ingyenesen látogatható.

    Futókörök napja Kőbányán

    Szombaton délelőtt 9 órakor rendezik meg a futókörök napját a X. kerületben. A versenyre nevezési díj nincs, de regisztrálni kell a helyszínen a Sportligetben. Részletek a szeosz.hu-n.





    Ezeket olvastad már?
    Nincs megállás: még tovább csökken az üzemanyag ára

    Nincs megállás: még tovább csökken az üzemanyag ára

    Te mire emlékszel még az érettségiből? Ezt az izgalmas történelmi kvízt kevesen töltik ki hibátlanul

    Te mire emlékszel még az érettségiből? Ezt az izgalmas történelmi kvízt kevesen töltik ki hibátlanul

    Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

    Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

    Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

    Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás