„Minél előbb el akartuk hagyni az országot” – így segítenek az ukrán–szlovák határnál az önkéntesek – Videó!





A szlovák–ukrán határ egyik legforgalmasabb és legnagyobb átkelőhelye Felsőnémeti, ahol önkéntesek segítik a háború elől menekülőket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.04.
háború

A Bors munkatársai az ukrán határról jelentenek.

Elképesztő embertömeg mozog most a határon, a szlovák oldalon pedig valóságos város épült a menekülteknek: a területeket sátrakkal pakolták tele, itt élnek ideiglenesen a határon átjutott menekültek, a „házak” között pedig adományokból nyitott ingyenes konyhák, ruhaboltok és élelmiszeres bódék állnak. Natalia éppen a kutyatápos zacskók és konzervek között válogatott a kutyusnak, Szásának – írja a lap.

Natalia és kutyusa, Szása Fotó: Knap Zoltán / Bors
Rengeteg adomány érkezett a határhoz Fotó: Knap Zoltán / Bors
Tisztálkodási eszközökből is bőven van választék Fotó: Knap Zoltán / Bors

„Jó pár napig jöttünk, nem volt egyszerű, Kijevtől indultunk. Most megpróbálunk továbbhaladni, ha minden igaz, de nem messzire, mert valószínűleg Szlovákiában maradunk, itt vannak barátaink, akik befogadnak magukhoz” – mondta az asszony.

A napok alatt kialakított sátras konyhákban hatalmas kondérokban főznek éjjel-nappal, előttük sörpadokon ülnek azok a gyerekek és nők, akik közül sokan napok óta nem jutottak meleg ételhez – jelenti a Bors a helyszínről.

A menekültek helyben főtt ételt is kapnak Fotó: Knap Zoltán / Bors

Nem foglalkoztunk semmivel, csak azzal, hogy minél hamarabb elhagyhassuk az országot, most végre biztonságban vagyunk” – nyelt egy nagyot egy anya, aki két gyermekével érkezett Szlovákiába, az ide vezető útjuk egy részét gyalog tettét meg.”

Lakónegyedeket építettek sátrakból Fotó: Knap Zoltán / Bors

A lakónegyedként épített sátrakból néha egy-egy fej bukkan elő, abban a pár napban, míg itt vannak, ez lesz az otthonuk. Az önkéntes segítők igyekeznek mindenkit lakhatáshoz juttatni, akinek pedig van szállása, azt a helyes irányba küldeni, vagy éppen fuvart szerezni nekik.

„Úgy gondoltam, hogy itt a helyem. Bárkivel megeshet, hogy az élete ilyen fordulatot vesz, ezek az emberek akár én és a családom is lehetnénk. Az a minimum, hogy most segítek azoknak, akik ebben a szörnyű helyzetben vannak” – mondta a lapnak az egyik fiatal önkéntes.

Rengeteg önkéntes segíti a menekülőket a határnál Fotó: Knap Zoltán / Bors




Top hírek







Hírlevél-feliratkozás