RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj - Videó!





Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.25.
energia

Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik - húzta alá a sajtófőnök.

Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik - emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra - mondta.

Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj

Brüsszelben sikerült érvényt szerezni a józan észnek, Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

A kormányfő kifejtette: Brüsszelben éjjel a NATO-csúcs után az európai uniós miniszterelnökök tanácskozásával folytatták a munkát, az „ukrán-orosz háború volt a téma itt is”. Közölte: néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra, „sőt maga az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, is ezt kérte tőlünk”.

Hangsúlyozta: „mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk”, tekintettel arra, hogy Magyarországra a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint 60 százaléka. Egy szankció azt jelentené, hogy „a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll” - magyarázta.

A miniszterelnök kiemelte: „ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével”, sőt azt jelentené, hogy valójában velük fizettetik meg a háború árát. „Szerencsére nem csak mi vagyunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj” - jelentette ki.

Orbán Viktor kitért rá: péntek reggel a munkát folytatják, az extra magasra felszökött energiaárak kérdését tárgyalják meg, és megvitatják, mit kell tenni Brüsszelben annak érdekében, hogy az energia ára csökkenjen.





Ezeket olvastad már?
Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás