A pusztító a szélvihar miatt egy ember meghal, sokan maradtak áram nélkül Lengyelországban





A viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban - olvasható a lengyel kormány biztonsági központjának (RCB) honlapján. Az ítéletidőnek újabb jelentések szerint három halálos áldozata van.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.17.
extrém időjárás

A tűzoltóság közlése szerint az ítéletidőnek egy halálos áldozata is van. Az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

Szerda éjféltől csütörtök reggel 6 óráig a tűzoltóságot országszerte több mint 1400 alkalommal riasztották, a leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, több esetben megrongált háztetőket is biztosítottak.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő személygépkocsira, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítette - közölte a helyi tűzoltóság a PAP hírügynökséggel.

Erős szél fúj a Tátrában is, a helyi hatóságok hóviharról számoltak be

A hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokú skálán.

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A LOT lengyel állami légitársaság szóvivője, Krzysztof Moczulski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nyugat-lengyelországi Bydgoszczból és a dél-lengyelországi Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányították át. A Liszt Ferenc repülőtéren a LOT gépei feltöltötték az üzemanyag-tartalékaikat, és mivel közben javultak a varsói időjárási viszonyok, elindultak a lengyel fővárosba.

Németországban sem volt sokkal jobb a helyzet

Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott Németországban az Ylenia nevű viharfront, amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére szerda éjjel.

Nagyobb balesetekről, komoly sérülésekről egyelőre nem számoltak be a hatóságok, a közlekedésben és az áramszolgáltatásban viszont sokhelyütt súlyos fennakadások keletkeztek.

Szélvihar miatt több százezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban

Már több mint 300 ezer háztartás volt csütörtökön délben áram nélkül Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. A kora reggeli helyzethez képest az áram nélküli háztartások száma megháromszorozódott - jelentette a közszolgálati hírtelevízió az áramszolgáltatókra hivatkozva.

A rendőrség szerint fennakadások vannak a vasúti és közúti közlekedésben, és megnőtt a balesetek száma is. Nyugat-Csehországban például a szélvihar felszakította egy országúton haladó személygépkocsi motorháztetőjét, a gépkocsivezető elveszítette uralmát autója felett, amely azután összeütközött egy szembejövő kocsival. A balesetben három kiskorú gyermek közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A dél-morvaországi Jihlava mellett a sínekre esett fák miatt személyvonat siklott ki, de csak könnyebb sérülések történtek.





Ezeket olvastad már?
Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás