A Metropol kiderítette, így reagáltak a vásárlók az új árakra





Tegnaptól mindenki az árstopnak megfelelő árat fizeti hat termék esetében. A kormány által bevezetett könnyítéssel, a Metropol számításai szerint, többezer forintot spórolhat meg egy háztartás. Ráadásul, február elsejétől SZÉP-kártyával is vásárolható élelmiszer a boltokban, amely további segítség a családoknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.02.
pénz a zsebben

A Metropol számításai alapján a bevezetett élelmiszerárstoppal egy négyfős család akár 3200 forintot is megspórolhat havonta. A tavaly augusztus óta tartó áremelkedés sok családnak nehezítette meg a mindennapjait, emiatt döntött úgy a kormány, hogy árstopot vezet be. Lapunk egy négyfős, háziállatot (kutyát) is tartó családdal számolt, és a januári, illetve februári árakat hasonlította össze. Az a család, amelyik Szép-kártyát használ, ennél még jobban jár, hiszen azzal most élelmiszert is fizethet, nem csak a korábbi éttermi fogyasztásra költheti felhalmozott keretét. A multik már az első napon felkészültek a vásárlódömpingre, ezért mennyiségkorlátozásokat vezetettek be. Így egyszerre egy vevő csak maximált mennyiségben vásárolhat az árstopos termékekből. Az egyik nagy áruházláncnál például 10 kg lisztnél többet nem lehet megvenni egyszerre.

Táblákkal kell jelezni, hogy milyen termékekre van árstop – MTI/Balogh Zoltán

Alapvető élelmiszerek

Február elsején lépett életbe a január közepén bejelentett árstop, aminek köszönhetően a kormány 6 alapélelmiszer árát is maximalizálta, azok tavaly októberi fogyasztói árán. Az árstop 3 hónapon keresztül tart majd, tehát május elsejéig még biztosan kedvezőbb áron lehet hozzájutni az alábbi termékekhez:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házisertés-comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehhát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék-zsírtartalmú tehéntej.
  • Elindult az árstop – MTI/Balogh Zoltán

    Utca embere

    Megkérdeztük a budapestieket, mit szólnak az élelmiszerárstop bevezetéséhez.

    János: Én szerintem ez nagyon jó döntés. Nem normális az, aki nem örül ennek. Az az illető saját maga ellensége. Napi szinten vásárolok, a cukrot most például 15 százalékkal olcsóbban vettem meg.

    Kedvezőbb áron vásárolható meg a cukor is – MTI/Balogh Zoltán

    Anikó : Én nagyon örülök neki, főleg mások miatt. Vannak, akik tényleg nagyon rászorulnak és ennyi fennmaradó összeg is nagy segítség számukra. Nekem is jó persze, mert nagyon sokat főzök, a liszt az, ami talán leginkább fogy nálunk.

    Márta: Nagyon boldog vagyok tőle, bár pont ma semmi olyat nem vettem, aminek lejjebb ment az ára. Nem szeretek cipekedni, de legközelebb, amikor jövök olajat és csirkemellfilét is veszek majd.

    Márta legközelebb olajért megy a piacra – MTI/Balogh Zoltán

    Szigorúan ellenőrzik a kereskedőket

    Azok a kereskedők, akik megszegik az árstop rendeletét és magasabb áron kínálják az érintett élelmiszereket, minimum 50 ezer, maximum 3 millió forintos bírságra számíthatnak. Ráadásul az általános gyakorlattól eltérően a hatóság nem figyelmezteti a szabályokat megszegő üzleteket, hanem azonnal lesújt. A többször mulasztáson ért vállalkozás tevékenysége minimum egy napra, de legfeljebb fél évre korlátozható.

    SZÉP-kártyával is lehetséges a fizetés

    2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya összes alszámlájáról lehet hidegélelmiszert vásárolni – tájékoztatott a kormány a Facebook-oldalukon.





    Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás