Hétvégén ünnepeljük a magyar kultúra napját!

A Metropol összeszedte a hétvége legfontosabb eseményeit, hogy milyen jeles napot ünneplünk szombaton, és hogy milyen fontos vizsga vár a diákokra.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.21.
I. kerület II. kerület VI. kerület VIII. kerület ez lesz ma

1989 óta ünnepeljük ezen a napon a magyar kultúra napját.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. A jeles napnak a célja, hogy ilyenkor az emberek nagyobb figyelmet szenteljenek az évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A magyar kultúra napjáról való megemlékezés ötlete, először ifjabb Farsang Árpád zongoraművésznél merült fel még 1985-ben. Az első év óta számos iskolában változatos műsorokkal és programokkal készülnek a diákoknak.

Kölcsey Ferenc (Fotó: Közkincs)

Budapesten számos kerületében és helyén készülnek programokkal ez alkalomból.

I. kerület:

 • Szombaton délelőtt fél 11-kor megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát.
 • II. kerület:

 • A Klebelsberg Kultúrkúriában január 22-én 16.00-kor a Kalotaszegi népmesét, január 22-én este 6-kor pedig Bálint András Radnóti-estjét láthatják az érdeklődők. A programok regisztráció-kötelesek, de ingyenesek.
 • A Marczibányi Téri Művelődési Központban: január 23-án 15:00-kor Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi műsorával tisztelegnek a kultúra napja előtt.
 • VI. kerület:

 • Január 22-én este 7 órától gálaestet tartanak az Eötvös 10 Művelődési Házban. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • VIII. kerület

 • Az önkormányzat január 22-én, szombaton 10 órakor tart műsoros megemlékezést a Kölcsey utca 1. előtt.
 • Országos Széchenyi Könyvtár:

 • Január 21-én 14–17 óra között a Pray-kódex díszmásolatának készítéséről szóló előadással és a kódex digitalizálásának folyamatát végigkísérő bemutatóval, valamint épület- és raktársétákkal, restaurátorműhely-bemutatókkal várja a látogatókat. A regisztrációköteles rendezvény védettségi igazolvánnyal és maszkban látogatható.
 • 14, 15 és 16 órakor 60 perces épület- és raktársétákon lehet részt venni.
 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár:

 • Az FSZEK-ban az „Éjszaka a könyvtárban” program várja a látogatókat reggel 9 és éjfél között, amely a Király utcai könyvtárban kerül megrendezésre (címe: 1042 Király u. 5.). 14 órától csak védettségi igazolvánnyal rendelkező tartózkodhat az épületben.
 • 15:00-tól: A sárkány és az ördög - marionett bábjáték tekinthető meg a Kámfor Zenés Bábszínház előadásában (6–12 éves korig ajánlott)
 • 20:00-tól: Hendrix Project koncert lesz
 • Az emeleten Tutor Zsuzsanna akvarell kiállítása látható.
 • Kezdődik a középfokú írásbeli vizsga

  Szombaton 10 órakor kezdődnek a központi középfokú felvételi vizsgák a 9. évfolyamosok számára a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. A vizsgázók legalább 1,5 méter védőtávolságban ülhetnek egymástól, emiatt egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Az intézményekbe történő beléptetésre vonatkozó további szabályokról (pl. lázmérés belépés előtt, kézfertőtlenítés, maszkviselés szabályai stb.) a jelentkezést fogadó intézmény vezetője saját hatáskörében dönt.

  Írásbeli érettségi (Fotó: MTI/Varga György)

  Változik a közösségi közlekedés Újpalotán és Rákospalotán

  Holnaptól nem közlekedik 224-es buszjárat. Helyette Újpalota és Rákospalota térségében az új 125B busszal lehet eljutni a fóti Auchan áruházhoz. Ugyanakkor az Észak-Pesti Kórház hétköznapokon az új 231B busszal érhető el, a járat üzemidejében a 231-es busz nem közlekedik az Örs vezér tere felé.

  Változik a buszközlekedés (Fotó: Metropol/MK)

  Hatodik alkalommal adják át a Petőfi zenei díjakat

  Vasárnap két órás gálaműsor keretében, 11 kategóriában díjazzák a hazai könnyűzene legjobbjait. A Duna Televízió 19:45-től közvetíti a díjátadó gálát, amelyen idén az életműdíjat id. Szakcsi-Lakatos Béla veheti át.

  Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző (Fotó: Móricz István (MO)/Bors)

  Január 22. a Jégpályák éjszakája

  2022-ben a hatodik alkalommal tartják meg a Jégpályák Éjszakáját. Az esemény kiemelt helyszíne a Városligeti műjégpálya lesz, de Debrecen, Győr és Veszprém mellett több mint 50 helyszínen várják a korcsolyázás szerelmeseit.

  Korcsolyára fel (Fotó: Metropol/KM)

  200 milliót ér a telitalálat

  Ezen a héten 200 millió forint az ötöslottó főnyereménye. Sorsolásra szombaton 18:45-kor kerül sor.
  Számgolyók a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
   

   

  Top hírek

  Hírlevél-feliratkozás