Bejelentették: a boltoknak is lesz feladatuk az élelmiszerárstop kapcsán, komoly büntetés jöhet, ha nem követik az előírásokat





A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról a vásárlókat információs táblákon is tájékoztatnia kell a boltoknak – az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – írta szerda esti közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.26.
szabályok

Mint az már ismert, a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszerárát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop 7 terméket érint. Ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart.

E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkenétésvel havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók, az árstop különösen védi a gyermekes családokat és az időseket.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi.

Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható. Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket áruló üzletekben, piacokon információs táblákat jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ehhez szükséges tájékoztató szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzéteszi.





Ezeket olvastad már?
Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás