RETRO RÁDIÓ

Koronavírus – újabb korlátozások Szlovéniában





Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt – közölte a ljubljanai kormány csütörtökön.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.23.
Horvátország Covid Szlovénia

Nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt. Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigéngyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgáltatások igénybevételére is vonatkozik.

Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitva tartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek – függetlenül attól, rendelkeznek-e Covid-igazolvánnyal –, belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk. A rendelet az ünnepi időszakra azt is előírja, hogy a családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. Javasolják, hogy előtte valamennyi, hat éven felüli személy tesztelje magát.

Forrás: Pixabay

Csütörtökre 1124 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 624 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 245 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 183 969-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában bár csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron-variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3831 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19-betegségben 53-an hunytak el. Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 249 190-en kaptak védőoltást, közülük 2 112 745-en már a második adagot is felvették. Az országban a legtöbb városban lesznek szabadtéri szilveszteri programok. A válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek nyitvatartásának meghosszabbítását is szenteste és szilveszter éjszaka. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az országban lassult a járvány terjedése. Ezzel azonban nem értenek egyet a szakemberek. Az elmúlt két hétben a fertőződések százezer lakosra vetített száma 1066 volt, a pozitív tesztek aránya 34 százalék és naponta átlagban ötvenen halnak meg a Covid-betegség szövődményeiben – hangoztatták, megjegyezve, hogy bár valóban csökkent a kórházak leterheltsége, ezek a számok még mindig nagyon magasak.





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás