RETRO RÁDIÓ

Megosztja a budapestieket a hamarosan véget érő ingyenes parkolás





Kiderült: az emberek jó része annak ellenére, hogy újra fizetnie kell, támogatja a díjmentes parkolás végét. Persze van olyan tábor is, amelynek tagjai inkább türelmesen keresnek parkolót, mint hogy fizessenek érte.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.20.
korlátozás

A javuló járványügyi adatoknak köszönhetően hamarosan túllehetünk a koronavírus-járvány 3. hullámán. Ezzel több korlátozás is véget érhet, köztük az ingyenes parkolás lehetősége. A magyar kormány ősszel annak érdekében vezette be az intézkedést, hogy ezzel is motiválja az embereket arra, hogy aki megteheti, az ne a zsúfolt tömegközlekedéssel utazzon, hanem az autójával. Ezzel elősegítve az emberek közötti távolságtartás lehetőségét. A Magyar Nemzet értesülései szerint az ötmillió beoltott után, vagyis nagyjából két hét múlva végett ér ez az időszak, és újra fizetnünk kell a parkolásért az erre kijelölt helyeken.

Akár plusz 40 percet is igénybe vehet egy parkoló megtalálása a belvárosban (Fotó: Metropol)

A Metropol ennek kapcsán megkérdezte a budapestieket, hogy örülnek-e az intézkedés végének, vagy inkább meghosszabbítanák azt. Kiderült, az emberek többsége annak ellenére, hogy újra fizetnie kell, támogatja a díjmentes parkolás végét. Persze van olyan tábor is, akik inkább türelmesen keresnek parkolót, mint hogy fizessenek érte.

Negyven perce bolyongok parkolót kutatva

Elegem van, hogy 40 percig bolyongok, mire parkolót találok. Én inkább fizetek, de ezt nem bírom tovább – fakadt ki Zsolt, aki napi szinten birkózik meg a parkolóhelyek vadászatával. Hasonlóan támogatja a díjmentes parkolás eltörlését Éva is, akinek 30 perccel kell korábban indulnia dolgozni, mert nem talál helyet sehol.

Ami az egyik kerületben előny, a másikban hátrány

Azzal, hogy újra fizetni kell a parkolásért, a belvárosban kevesebb lesz az autó, viszont a külső kerületekben lakók élete várhatóan nehezebb lesz. – Egyrészről megértem, hogy újra fizetős legyen a parkolás, mert így a belvárosban könnyebb lesz megállni, másrészről viszont itt Zuglóban biztosan több autó lesz. Rengetegen parkolnak le itt, mert nem kell fizetni a parkolásért, viszont így tőlünk veszik el a helyeket– mesélte Szlávi Orsolya.

Szlávi Orsolya nem örül, hogy több lesz az autó a környékükön (Fotó: Metropol)

Lapunk találkozott olyan sofőrrel is, aki mérges, hogy eltörlik a díjmentes parkolást, mert az elmúlt időszakban sokat spórolt a parkolási díjon. – Nem örülök neki. Ide járok dolgozni, és inkább keresgélem picit tovább a parkolóhelyet, mint hogy fizessek érte. Havi szinten 30-40 ezret meg tudtam így spórolni – mondta Zsuzsa.

Több kerület is bekeményít

A pandémia időszaka alatt több kerület is változtatott parkolás terén. A VII. kerületben kitolták a a parkolóövezetet. Összesen 12 parkolóórát helyeztek ki, amellyel közel 550 újabb parkolóhely lesz fizetős Erzsébetvárosban. Több kerületben emelnek a tarifán. A XIII. kerületben például akár évi 105 ezer forintot is fizetnie kell annak a családnak, ahol két autó van. Ferencvárosban bár létrehoztak több lakossági parkolót, oda kizárólag a lakcímkártyával vagy albérleti szerződéssel rendelkezők hajthatnak be, amelyet fel kell mutatni az ott álló őrnek.

Hamarosan újra fizetnünk kell a parkolásért (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Jó lesz sietni!

Szorítja az idő azokat a kerületi lakosokat, akik még nem váltották ki a lakossági parkolókártyájukat. Hamarosan véget ér az ingyenes parkolás, és csak abban az estben tudnak ingyen vagy kedvező feltételek mellett parkolni lakhelyükön, ha kiváltják a kártyát. Jó lesz sietniük, hiszen az utolsó pillanatokban biztosan óriási kígyózó sorokkal fogják szembetalálni magukat a hivatalokban.

Egy ideig maradnak az asztalok

Korábban több kerületben is engedélyezték, hogy az üzletek előtti parkolóhelyeken a vendéglátóhelyek kihelyezzenek a vendégek részére székeket és asztalokat. A Metropol megkérdezte a IX. kerületi Ráday utcában található éttermeket, hogy meddig tudják még díjtalanul használni a parkolókat. – Én úgy tudom, nincs összefüggés a két dolog között. Hiába lesz fizetős a parkolás, mi még nyár végéig használhatjuk az üzletek előtti parkolókat. Tudomásom szerint erről kerületenként dönt minden önkormányzat – mondta a lapunknak az egyik tulajdonos.

A Ráday utcában a vendéglátósoké a parkoló (Fotó: Metropol)

 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás