Átalakul a pesti Klauzál tér - ezt gondolják a környékbeliek

Elkészültek az átépítés látványtervei, amiről most a lakók is elmondhatják az véleményüket. A Metropol a helyszínen járt, és megkérdezte a tér használóit, mit gondolnak az újjáépítésről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.06.
VII. kerület Klauzál tér

Elkészült a VII. kerületi Klauzál tér felújításának terve. A cél, hogy több legyen a zöldfelület, és ki lehessen használni a tér adottságait. Az is fontos, hogy a park jobban megközelíthető legyen.

Fotó: Metropol/KB

Ráfér már az újjáépítés

A park szinte romokban hever most: nagyon elavult, és nagyon elhasználódott: ütött-kopottak a padok, a kutyafuttató lepukkant. A tér saras-dagonyás, növényeket csak elvétve látni. Egyes helyeken hiányoznak az útburkolatok, amik balesetveszélyesek, leginkább a kisgyerekekre, akik boldogan rohangásznak – de közben a szülő szívrohamot kap, hogy mikor esik orra a pici... Ideje újraépíteni az egészet, mert a parkhoz évtizedek óta nem nyúlt hozzá senki.

Fotó: Metropol/KB

„Csak rendezett és tiszta legyen”

Megkérdeztük az erre járókat, milyennek szeretnék a parkot.

  • „Ha a kutyafuttató itt marad, akkor szinte mindegy” – mondta lapunknak Mohai Marietta, de hozzátette: annak nagyon örülne, ha felszednék a kavicsot, mert most nagyon nehéz bejutni a kutyafuttatóba. Marietta meglepődött, hogy felújítják a parkot, mert szerinte a futtatón kívül más újjáépítendő nincsen.
  • Fotó: Metropol/KB

  • „Én már kiskorom óta itt élek, minden nap ide járok a Klauzál térre. Gyerekkoromban idejártunk a piacra, akkor még a piacon kívül is árultak” – emlékezett vissza a régi időkre Gedei Katalin, aki megjegyezte, hogy amikor ilyen átalakítások vannak, akkor az sohasem úgy sikerül, ahogy kellene. Szerinte az volt az igazi, amikor még kint árultak a kofák. „Amikor még gyerek volt a kisfiam, mindig kihoztam ide, nagyon nehezen tanult meg járni. Akkor még fémcsövek álltak ki, meg az egész tér rendezetlen volt” – teszi hozzá Katalin, aki arról panaszkodott nekünk, hogy a kerítés nem biztonságos, illetéktelenek állandóan feltörik, ideszemetelnek és a parkban éjszakáznak. „Jó lenne, ha itt a nap 24 órájában egy őr mászkálna, aki vigyázna a rendre” – mondta.
  • Fotó: Metropol/KB

  • „Nem tudtuk, hogy felújítják a teret” – mondták a közeli általános iskola tanárai. A pedagógusok szerint a gyerekeknek az a legfontosabb, hogy a játszótér megmaradjon a parkban. A kicsik a mászókát és a csúszdát szeretik a legjobban.
  • Fotó: Metropol/KB

    Hol mondhatják el a lakók a véleményüket?

    A park renoválásával kapcsolatban a lakók véleményét is kikérik. Ezt online, illetve személyesen is megtehetik a [email protected] e-mail-címen, illetve egy erre a célra létrehozott Facebook-csoportban is. A Klauzál téri Vásárcsarnokban a kihelyezett plakátra cédulákon is ki lehet ragasztani a véleményüket. Az önkormányzat a Klauzál tér felújításával kapcsolatban március 9-én online fórumot tart, ahol szakemberek válaszolnak a kérdésekre.

    Fotó: Metropol/KB

     









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás