Covid-körkép: Európa bekeményít, a lazáskodás után ezek a szigorítások léptek életbe

Van olyan ország, ahol börtön jár a korlátozásokat megszegőknek, de van olyan is, ahol az emberek csak élelmiszervásárlás és munkavégzés céljából hagyhatják el otthonaikat. Az elmúlt időszakban több helyen is enyhítettek a korlátozásokon, Romániában például kinyitottak a kocsmák, de néhány nap múlva újra be is zártak, hiszen a fertőzöttség erőteljesebbé vált. Helyzetkép 12 európai országból.Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2021.02.17.
covid a kontinensen

Anglia: Akár börtön is járhat a karantént megszegőknek

A szigetországban tovább szigorították a meglévő korlátozásokat, mivel tovább pusztít a brit vírusvariáns. Az angol, illetve ír állampolgároknak 10 napra karanténba kell vonulniuk, amint hazaérkeztek a vörös listás országok bármelyikéből. A repülőtérről érkező utasokat azonnal a kijelölt 16 karantén szálloda egyikébe szállítják, ahová a helyet előre kell lefoglalnia az illetőnek. Ha mulaszt vagy nem vallja be, hogy vörös listás országból érkezett haza, akár börtönbe is zárhatják.

Ukrajna: Magyarország veszélyes

A napokban Magyarország újra „vörös”, azaz a kockázatos minősítést kapott, csakúgy, mint Ukrajna összes szomszédja. A környező országok mindegyikében nagyobb arányban vannak fertőzöttek, emiatt szükségesnek érezték a szigorítást.

Szerbia: Szabadon utazhatunk

Február elejétől már Magyarországról is negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába utazni. Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából már engedték ugyanezt.

Portugália: Márciusig marad a karantén

Szigorú országos karantént vezettek be a koronavírussal fertőzött emberek számának hirtelen emelkedése miatt. Az emberek péntektől csak élelmiszervásárlás és munkavégzés céljából, illetve egészségügyi indokokból hagyhatják el otthonaikat.

Horvátország: Adatfüggő szigorítások

Még január közepén enyhítettek, így az alsó tagozatosok ismét járhatnak iskolába, ahogyan az érettségi előtt álló diákok is, és engedélyezték a szabadtéri sportolást. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára azonban online oktatást rendeltek el. Hozzáfűzték: amint romlanak az adatok rögtön szigorítanak majd.

Szlovénia: Nincs enyhítés

Bár csökkent az esetszám, de még nem tudni biztos döntésről. Csak akkor enyhítenek, ha a heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a betegek száma. Magyarország piros országnak minősül, ezért kötelező a 10 napos hatósági karantén. Ez egy 48 óránál nem régebbi uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható.

Szlovákia: Covid automata

Immár a harmadik alkalommal hosszabbították meg a vészhelyzetet és életbe lépett az úgynevezett Covid-automata. Ez egy olyan keretrendszer, amely a járvány enyhítésének vagy szigorításának automatizálását szolgálja a fertőzöttek aktuális száma alapján. Az előzetes hírekkel ellentétben nem került sor iskolanyitásra. A bejelentés előtt pár nappal többek között kiderült az is, hogy a két nap alatt elvégzett 1360 PRC-vírustesztből a 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát.

Románia: 750 ezer fertőzött

Olyan sokan jelentkeztek oltásra, hogy várólistákat vezettek be a koronavírus elleni oltás internetes előjegyzési portálján. A napi esetek száma stagnált az elmúlt két hétben, ami egy fokozatosan csökkenő tendenciát szakít meg az országban. A beazonosított koronavírus-fertőzések száma ráadásul már meghaladta a 750 ezret a járvány kezdete óta.

Olaszország: Telítettek az intenzív osztályok

Umbria tartományának kétharmadát zárlat alá helyezték a koronavírus brazíliai és nagy-britanniai mutációjának erőteljes terjedése miatt. Az országban egyszerre tapasztalhatóak újranyitások és enyhítések, de közben több térséget “vörös” zónává nyilvánítottak. Kiemelten járványveszélyes lett Toszkána és Emilia Romagna tartomány néhány városa is. Ráadásul Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív osztályok telítettsége megközelítette a hatvan százalékot.

Görögország: Lazítás után teljes karatén

Athén térségének teljes karantén alá helyezéséről döntött a görög miniszterelnök. A görög kormány pár hete még lazított az intézkedéseken, aminek köszönhetően egyre emelkedik a betegek száma. Az országban a járvány megfékezése érdekében Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbították a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat.

Ausztria: Koronavírus mutáció Tirolban

Beutazási tilalom lépett életbe az ausztriai Tirolból Németországba utazni szándékozók számára, mivel az osztrák tartomány a koronavírus dél-afrikai mutációja miatt a kontinens egyik fertőzési gócpontja lett. Ezzel egyidejűleg Olaszország is szigorított a beutazási feltételeken az Ausztriából érkezőkre vonatkozóan. Péntektől Kelet-Tirol kivételével a tartományból csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel lehet kiutazni a dél-afrikai vírusmutáció miatt.

Németország: Minden mutáns jelen van

Korábbinál fertőző képesebb mutációk jelentek meg az országban, ezért meghosszabbítják a jelenleg is hatályos korlátozásokat. Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett kutatások kimutatták, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás