Az élelmiszerek révén terjed-e a vírus? Itt a válasz

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóját ma is megtartotta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.16.
operatív törzs

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében - közölte az országos főállatorvos

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősek otthonaiban - mondta az országos tisztifőorvos

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 60 idősek otthonát érinti a koronavírus-fertőzés, ahol 707 lakó igazoltan pozitív, a járvány második hullámában 55-en gyógyultak meg.

Azt mondta, az 1600 magyar intézményben százezer ápoltat gondoznak, az intézményeknek csak a négy százalékába jutott be a vírus.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet - az egészségi állapot karbantartása érdekében - a kiegyensúlyozott táplálkozás, a napi gyümölcsfogyasztás, és a heti többszöri szabad levegőn való tartózkodás fontosságára.

Közölte: a csütörtökön elhunyt 33 ember közül a legfiatalabb 20 éves volt, aki gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás