„Sokakat felzaklattak a szavaim” - Whoopi Goldberget eltiltották a műsorvezetéstől





Az ABC tévécsatorna kedden két hétre felfüggesztette a The View című műsor társházigazdáját, Whoopi Goldberget, a zsidókkal és a holokauszttal kapcsolatos „helytelen és bántó” megszólalása miatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.02.
rasszizmus

Kim Godwin, az ABC News elnöke közleményében kifejtette: bár Whoopi Goldberg bocsánatot kért kommentárjáért, megkérte, hogy szánjon rá időt, és gondolkodjon el megjegyzései hatásáról. Mint hangsúlyozta, az egész ABC News szolidaritást vállal zsidó kollégáikkal, barátaikkal, családjaikkal és közösségeikkel.

A felfüggesztésre egy nappal azután került sor, hogy Goldberg azt mondta a The View című műsorban, hogy a faji hovatartozás nem játszott szerepet a holokausztban. Goldberg már órákkal később bocsánatot kért szavaiért, majd kedden megismételte bocsánatkérését, de közben már több ismert zsidó személyiség elítélte eredeti megszólalását.

Sokakat felzaklattak a szavaim, ami soha nem állt szándékomban” - mondta Goldberg kedd reggel hozzátéve, hogy már érzi szavai súlyát, és hálás azért, hogy segítettek neki megérteni néhány dolgot.

Az afroamerikai Goldberg a hétfői műsorban a Tennessee állambeli iskolaszék által betiltott Maus című, a náci haláltáborokról szóló Pulitzer-díjas képregényről folytatott beszélgetésben vetette fel: meglepő, hogy az iskolaszék néhány tagja kényelmetlenül érezte magát a Mausban megjelenő meztelenség miatt. „Úgy értem, a holokausztról, 6 millió ember meggyilkolásáról van szó, de ez nem zavart?” - mondta. „Ha így, akkor legyünk őszinték. Mert a holokauszt nem a fajról szól. Nem, ez nem a fajról szól” - hangsúlyozta néhány beszélgetőtársa tiltakozása ellenére is, később hozzátette, hogy a holokauszt „az ember más emberrel szembeni embertelenségéről” szólt.

Goldberg kedden bocsánatot kérve azt mondta, rosszul fogalmazott

A színésznő-műsorvezető megjegyzése kiváltotta felháborodás rávilágított a faji kérdés összetettségére, beleértve azt a széles körben elterjedt, helytelen vélekedést, hogy csak a színesbőrű emberek lehetnek a rasszizmus áldozatai.

Whoopi Goldberg két hétig nem vezetheti műsorát bántó holokauszt-kommentárja miatt Fotó: shutterstock

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Intézet docense - elismerve, hogy Goldberg régóta nyíltan beszél a társadalmi kérdésekről - hozzátette, hogy nehezen tudja értelmezni a holokauszttal kapcsolatos kijelentését. Mint mondta: szerinte csak azzal lehet magyarázni, hogy az utóbbi időben elterjedt a rasszizmus egy új meghatározása, amely szerint az kizárólag a színes emberek ellen irányul. „De a történelem nyilvánvalóan másra tanít bennünket” - hangsúlyozta Cooper.

Minden, ami a náci Németországgal, a zsidók elleni támadással és a holokauszttal kapcsolatos, a fajról és rasszizmusról szólt. Ez a sajnálatos, vitathatatlan történelmi tény” - szögezte le Cooper.

Kenneth L. Marcus, a Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law elnöke Goldberg megjegyzését a holokauszttal, a zsidó identitással és az antiszemitizmussal kapcsolatos tágabb értelemben vett tévhitekkel hozta összefüggésbe.

Mint mondta, Goldberg hibája a zsidó identitás félreértését tükrözte, amely egyszerre elterjedt és veszélyes is. Eszerint „a zsidókra csak fehér, kiváltságos elnyomókként kell tekinteni, ami tagadja a zsidó identitást, és magában foglalja a zsidó történelem fehérítését”.

Jill Savitt, a Polgári és Emberi Jogok Országos Központjának elnöke úgy fogalmazott: „Senki sem lát bele Whoopi Goldberg fejébe, de azt hiszem, azt próbálja elmondani, hogy a holokauszt a gyűlöletről szól. Az embertelenségről szól. Arról, hogy amit az emberek egymással tesznek, az embertelen”. Hozzátette: „Az összetett problémák többet igényelnek, mint a hibáztatás”.

A washingtoni Holokauszt Múzeum egy Twitter-üzenetben válaszolt Goldbergnek: „A náci ideológia központi eleme volt a rasszizmus. A zsidókat ebben nem a vallás, hanem a faj határozta meg. A náci rasszista hiedelmek táplálták a népirtást és a tömeggyilkosságokat” - írták. Az üzenethez csatolt link a múzeum online enciklopédiájához vezet, amely leírja, hogy a nácik a zsidókkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat a biológiailag meghatározott faji örökségnek tulajdonították.

A Twitteren többen is Goldberg eltávolítását szorgalmazták a műsorból

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője a közösségi médián hangsúlyozta: „A holokauszt a nácik által alsóbbrendű fajnak tartott zsidó nép szisztematikus megsemmisítéséről szólt. Dehumanizálták őket, és ezt a rasszista propagandát használták arra, hogy igazolják a 6 millió zsidó legyilkolását. A holokauszt eltorzítása veszélyes”. Greenblatt azt javasolta, hogy mivel a The View úgy is új társműsorvezetőt keres Meghan McCain tavaly nyári távozása után, fontolóra kellene venni egy zsidó műsorvezetőnő felvételét, hogy az antiszemitizmus témáját előtérben tartsák.





Ezeket olvastad már?
Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Nézd, kivel gyűri a lepedőt szexi ruciban Megyeri Csilla!

Nézd, kivel gyűri a lepedőt szexi ruciban Megyeri Csilla!

Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Sylvester Stallone szívmelengető fotóval köszöntötte filmbeli feleségét

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Több száz oldalas menetrend készült Károly király temetésére

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás