Palotás Petra már alig várja, hogy megkapja a koronavírus elleni oltást. Az írónő Németországban él a férjével és tizenkét éves lányukkal, Borával, aki immáron hónapok óta online oktatásban, otthonról végzi a tanulmányait.

– Itt, Németországban kissé bonyolult a helyzet, hiszen tartományokra van osztva az ország, és a koronavírus ügyében minden tartományra más szabályok vonatkoznak. Mi például Hamburg egy olyan utcájában lakunk, aminek az egyik fele Hamburghoz, a másik fele viszont már Norderstedthez tartozik. Hamburgban kijárási tilalom van kilenc óra után, az utca végében, a norderstedti részen viszont még nem. Ez elég érdekes helyzeteket teremt, de úgy látom, a többség itt is fegyelmezetten viseli a pandémiás helyzetet – árulta el a Metropolnak Palotás Petra.

Palotás Petra az oltásra vár

Palotás Petra az oltásra vár (Fotó: Metropol)

Az egykori műsorvezető édesanyja és testvére Magyarországon él, értük már kevésbé kell aggódnia, mint eddig; megkapták az oltást, amire Petra és a családja még csak várakozik.

– Úgy tapasztalom, hogy a németek nagyon szabálykövetőek és nem veszítik el a fejüket, viszont itt, ellenben Magyarországgal, sajnos elég lassan halad az oltási folyamat. Egyelőre még csak most tartanak a hetven év körüli emberek beoltásánál, így a fiatalabbaknak jelenleg elképzelésük sincs arról, mikor kapják meg a vakcinát. Én magam több krónikus betegséggel is küzdök, ami előnyt jelentene az oltási sorrendben, de sajnos még nem kaptam meg a vakcinát. Éppen ezért, valamint elővigyázatosságból Bora is itthon tanul még a tanév végéig, és a barátainkkal is csak szabadtéren, kellő távolságtartás mellett találkozunk. Mindenesetre bízom benne, hogy nyáron már védettek leszünk, és meglátogathatjuk a Magyarországon élő szeretteinket, mert bár jó, hogy a modern technika segítségével kommunikálhatunk akár naponta többször is, a személyes találkozást semmi nem pótolhatja.

A koronavírus sem vette el az ihletét

Jóllehet, sok művészt megviselt az elmúlt egy év, Petra alkotási kedvét a koronavírus sem vette el, sőt. Június második felében megjelenik a legújabb könyve, ami a Recepciós kisasszonyok címet viseli. A romantikus, fordulatokkal teli kötet az 1920-as évekbe, Bécsbe kalauzolja az olvasót, ahol egy szálloda dolgozóinak mindennapjaiba kaphatnak betekintést.

– Az írás igazi menedék volt számomra az elmúlt egy év nehéz pillanatai elől, és úgy látom, most mindenkire ráfér, hogy kicsit kiszakadjon a stresszes hétköznapokból, és visszarepüljön egy másik korba. A Recepciós kisasszonyok Szőlőssy Dalma, egy sváb–magyar lány életét mutatja be, tele izgalommal, romantikával és váratlan meglepetésekkel. Az írás során rengeteg kutatást végeztem, hogy minden apró részletet hitelesen tárjak az olvasók elé, és remélem, idén decemberben közönségtalálkozót is tarthatunk már otthon, Magyarországon – fogalmazott reménykedve az írónő.

Palotás Petra a karantén alatt is alkotott

Palotás Petra a karantén alatt is alkotott (Fotó: Metropol)