A nemrég elhunyt, 70 éve uralkodó II. Erzsébet emléke előtt nemcsak a különböző emléktárgyak és virágcsokrok elhelyezésével tisztelegnek az angolok, hanem a róla szóló anekdotákkal, a hozzá köthető apró titkok felidézésével is. Ilyen például a számos titkos üzenethordozója a királynőnek, amelyeket alkalomadtán be is vetett, ha úgy hozta a helyzet.

Megkezdték a királynőre emlékező csokrok eltávolítását az észak-írországi Hillsborough kastélynál Photo by Liam McBurney/PA Images via Getty Images

A fenntarthatóság jegyében az önkéntesek által összegyűjtött virágok közül amit lehet megmentenek vagy komposztálnak.

Titkos üzenet táskával, rúzzsal és még jegygyűrűvel is

A királyi családot jól ismerők szerint személyi asszisztensének küldött vele fontos információkat: ha táskáját az asztalra helyezte öt percen belül, ha pedig a földre, akkor azonnal távozni akart. Amikor egyik karjáról a másikra tette át ridiküljét azt tudatta, hogy számára véget ért a beszélgetés.

A királynő elegáns ruhatárának elengedhetetlen kelléke volt táskája, amelyet a piperék tárolásán túl fontos „jeladóként” is használt Fotó: Northfoto

A királynő bár nyilvános megjelenésekor mindig kifogástalan sminkben jelent meg, mégis előfordult, hogy rúzsát – látszólag fittyet hányva az etikettre – nyilvánosan igazította meg. A nyolc évig II. Erzsébet lakájaként szolgáló Scott Hunter szerint ezt is a „gyors menekülés” jelzésének egyik jele volt.

A rúzs is titkos „fegyver” volt Photo by David Levenson/Getty Images

II. Erzsébet még a néhai Fülöp hercegtől kapta a szinte állandóan viselt háromkarátos szoliter gyémánt eljegyzési gyűrűjét, amelyet maga a herceg tervezett. Az ékszer, a szerelmi elköteleződés mellett a bennfentesek szerint mást is üzent. Az uralkodó állítólag az ujján lévő ékszer csavargatásával egy-egy találkozón azt tudatta szolgálóival, hogy távozni akar.

Még az eljegyzési gyűrűjével is üzent Retrospective, file, archive, Her Majesty