A legendás karmesterről és zeneszerzőről szóló, Cooper által rendezett film a Maestro címet viseli, ebben a 35 éves Mulligan Bernstein feleségét, Felicia Montealegrét (1922-1978) játssza. Jamie Bernstein, a zeneszerző lánya három testvére nevében nyilatkozva elmondta, nagyon örülnek a választásnak. „Carey bizonyosan meg tudja formálni Felicia személyiségének humor, elegáns szépség és érzelmi mélység alkotta elegyét” – mondta.

Leonard Bernstein korának igazi sztárkarmestere volt (Fotó: GettyImages)

Januárban vált ismertté, hogy Cooper a Netflix streamingszolgáltatónál fogja elkészíteni a filmet. A producerek között van Martin Scorsese, Steven Spielberg és Todd Phillips is. A munkálatok megkezdését 2021-re tervezik. A film Bernstein mozgalmas életének 30 évét mutatja be, elsősorban chilei származású feleségével kötött házasságát. Cooper a forgatókönyvet Josh Singer Oscar-díjas szerzővel közösen írja. A színész 2018-ban debütált rendezőként a Csillag születik című szerelmi drámájával.

Az orosz-zsidó bevándorlók gyermekeként született Leonard Bernstein az Egyesült Államokban a 20. század második felének legnépszerűbb karmesterévé és zeneszerzőjévé vált. Karrierje 1943-ban ívelt fel, amikor 25 évesen helyettesítő karmesterként beugrott a New York-i Filharmonikusok egyik koncertjén. Világhírnevet elsősorban a West Side Story című 1957-es, később megfilmesített musicallel szerzett.