II. Erzsébet királynő öt felvidéki pónija pusztult el egy titokzatos kór miatt az elmúlt két évben. A 94 éves uralkodó látta is, hogy a skót Balmoral birtokán tartott pónikkal hogyan végzett a lófű nevű betegség. A kórság vélhetőleg toxinokat vált ki az idegrendszerükből, ami megbénítja a belső szerveiket.

„Itt a Balmoralnál készek vagyunk arra, hogy segítsünk valamilyen módon megfejteni és gyógyírt találni erre a szörnyű betegségre” – nyilatkozta Sylvia Orminston a ménes menedzsere.

Erzsébet királynő / YouTube

Elsőként egy édes kis patás esett a betegség áldozatául, egy nappal később pedig az anyja. Később az év folyamán egy hároméves mén, majd következő évben még kettő pusztult el. Majd két héten belül a ménes két legpompásabb pónija is elment – írja az MSN.com.

A lovak pusztulása komoly veszélyt jelent a tenyésztésre, amire egyébként a királynő nagy figyelmet és érdeklődést mutat.
Maga az uralkodó hozzájárulásával lehet elnevezni a Balmoral ménes pónijait. Ha személyesen is Skóciában tartózkodik akkor gyakran vezetik közel a kastélyához a jószágokat, hogy az ablakokból gyönyörködhessen bennük.