Borbély Richárd: Régimódi típus vagyok





Kazinczy Lajossal sörözne Borbély Richárd, ha tehetné. A színész az elfeledett aradi vértanút alakítja a sorsáról szóló musicalben, mindeközben pedig a saját életéről is mesélt a Metropolnak.



Megosztás
Szerző: e.j.
Létrehozva: 2022.09.06.
Borbély Richárd

 

Kazinczy Ferenc fiáról, a kissé talán elfeledett aradi vértanúról, Kazinczy Lajosról készült musical A tizenötödik címmel. Az ifjabb Kazinczy rövid, ám annál nehezebb életutat tudhat maga mögött: apját kiskorában elveszítette, de a nyelvújító örökségének terhét életében a vállán kellett cipelnie. Végül 1849. október 25-én végezték ki Aradon, mindössze huszonkilenc évesen... A Madách Színház musicaljében – amit az áprilisi bemutató után október 7-től újra láthat a közönség – Lajos szerepét Borbély Richárd kapta meg.

Méltónak lenni a szakmához

– Meglepő módon felfedeztem némi hasonlóságot köztem és Lajos között, akiben óriási megfelelési kényszer alakult ki az atyai örökség miatt, ráadásul az édesanyja is folyamatosan azt sugalmazta neki, hogy méltónak kell lennie hős apja emlékéhez. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az én szüleim sosem helyeztek rám efféle lelki terheket, én viszont nagy megfelelési kényszerrel küzdök magam felé, hiába űzöm már ezt a hivatást közel húsz éve. A mai felgyorsult világban már bárkiből válhat pillanatok alatt világsztár a social mediának köszönhetően, így a bizonyítási vágy hatványozottan nagy bennem. Harminckét évesen méltó akarok lenni ahhoz a képhez, amit én gondolok a színész-, illetve zenészszakmáról. Ez egy folyamatos lelki mozgás, ami dolgozik bennem tizenöt-húsz éve – fogalmazott a Metropolnak Borbély Richárd.

Fotó: Madách Színház

Szívesen találkozna vele

A színész számára a saját tapasztalatai segítettek abban, hogy jobban megértse Kazinczy fiának lelki világát, esetleges érzéseit. A legjobb persze – ahogy azt biztos az olvasók közül is sokan gondolták már –, egy időgép volna, aminek segítségével Richárd visszautazhatna az időben és leülhetne beszélgetni az elfeledett aradi vértanúval.

– Annyira szívesen beülnék Lajossal egy sörre vagy egy-két pohár borra! Nem mondanám el neki, mi lesz a sorsa, mert azzal beleavatkoznék a történelem forgatagába, ellenben az apjáról szívesen beszélgetnék vele, hogy megtudjam, Kazinczy Ferenc vajon milyen ember volt apaként és férjként. Volna hozzá még egy fontos kérdésem: milyen férfinek lenni, abban az időszakban? – árulta el Richárd, aki azt is hozzátette, miért szeretné ezt tudni.

Régimódi típus

– Régimódi típus vagyok, távol állnak tőlem az internetes társkeresők, a modern autók. Világéletemben élőszóban udvaroltam, minden párkapcsolatom így alakult ki, jelenleg pedig a húszéves Reanult Twingómat csinosítgatom szabadidőmben. A férfi számomra azt jelenti, akik nagyapáink, dédapáink voltak. Nem követem a trendet, ami talán nem mindig jó ebben a szakmában, kerültem már emiatt kellemetlen helyzetbe – mosolyodott el. – Régimódi a gondolkodásom, tudok szeretni, szeretnék is szeretni, családot alapítani, a hagyományos értékekben hiszek.

Fotó: Madách Színház

 





Ezeket olvastad már?
Azt beszélik, ő lehet III. Károly király utódjának legfőbb tanácsadója

Azt beszélik, ő lehet III. Károly király utódjának legfőbb tanácsadója

Most kiderült: ez lett végül a Házasság első látásra párjaival

Most kiderült: ez lett végül a Házasság első látásra párjaival

Óriási veszteség érte Oszvald Marikát

Óriási veszteség érte Oszvald Marikát

Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Házasság első látásra: Bogi és Geri másképp döntöttek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás