RETRO RÁDIÓ

Fekete tükör: a társadalom sötét jövője





Három év után új évaddal érkezik a nagy sikerű Black Mirror antológiasorozat. A rendező, Charlie Brooker szerint eddig a közönség nem volt kész a folytatásra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.10.
társadalomkritika

A Black Mirror, azaz a Fekete tükör sorozat először a brit Channel 4 csatornán volt látható 2011-ben. A Charlie Brooker által megálmodott antológiasorozat disztópikus valóságszemlélete hamar belopta magát a nézők szívébe, és már a 6. évadot gyártja belőle a Netflix. A szereposztásban eddig olyan nagy nevek is helyet kaptak, mint Bryce Dallas Howard, Anthony Mackie, Miley Cyrus, Jon Hamm és Kelly Macdonald.

Fotó: Netflix

Görbe tükör a társadalomnak

A Black Mirror epizódjai tulajdonképpen görbe tükröt mutatnak a társadalomnak. A technika gyors fejlődését alapul véve egy olyan világot tárnak elénk, ahol a digitális eszközök szinte már átvették az uralmat az emberiség felett, és alapjaiban másítják meg a mindennapi életet. Ezek a változások leginkább nihilista társadalmat eredményeznek. Például az egyik részben egy beültetett chip lehetővé teszi az emberek számára, hogy az emlékeiket videó formában tárolhassák, és bármikor visszanézhessék, vagy megosszák egymással. Az emlékchip című epizódban láthatunk tönkremenni egy családot az emlékvideók miatt. A Fekete múzeum című részben pedig egy beteg feleség tudatát ültetik át egy plüssmackóba, aki így kénytelen volt végignézni, ahogy férje újra szerelembe esik, és úgy éli mindennapjait. Vagy említhetjük a materialista világot feldolgozó Játékteszt című részt, ahol egy férfi belekerül egy videójátékba, ahol mérlegelnie kell, mire költi nehezen megkeresett pénzét.

Szünetet tartott a rendező

Több mint 3 év telt el azóta, hogy a Black Mirror megálmodói, Charlie Brooker és Anabel Jones megalkotta az 5. évadot, amely 2019 júniusában jelent meg. Brooker 2020-ban a Radio Timesnak elmondta, hogy úgy döntött, szünetet tart az új évad megírását illetően. Döntését azzal indokolta, hogy a világjárvány közepette túl lehangoló lenne a társadalomnak egy újabb évad.

Ebben a pillanatban nem tudom, hogy van-e olyan gyomor, ami beveszi még a társadalom széthullásáról szóló történeteket, szóval jelenleg nem dolgozom egy Black Mirror-epizódon sem. Inkább felelevenítettem a komikus készségemet, és olyan forgatókönyveket írtam, amelyek célja, hogy megnevettessem magam – magyarázta Charlie Brooker.

Miley Cyrus is szerepel a sorozatban Fotó: Netflix

Hamarosan jön a folytatás

Idén májusban a Netflix támogatásával újra elkezdődtek a forgatások. A korábbi évad három epizódjával szemben a 6. évadot hosszabbra tervezik. A Variety szerint a Black Mirror új epizódjaiban olyan neves színészek tűnnek fel, mint Zazie Beetz, Paapa Essiedu, Josh Hartnett, Aaron Paul, Kate Mara, Danny Ramirez, Clara Rugaard, Auden Thornton és Anjana Vasan.





Ezeket olvastad már?
Elárulta a világsztár: 40 dolláros ruhában vonult végig a vörös szőnyegen – Fotók

Elárulta a világsztár: 40 dolláros ruhában vonult végig a vörös szőnyegen – Fotók

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás