Ausztrália mindent megtesz azért, hogy országában továbbra is csak csekély mértékben legyen jelen a koronavírus. Éppen ezért nem biztos, hogy januárban megrendeznék az év első Grand Slam-tornáját, illetve az előtte lévő rangos viadalokat.

A helyiek kivárnak

Victoria állam kormánya bízik a januári ausztrál nyílt teniszbajnokság megrendezésében, ugyanakkor nem ad garanciát a lebonyolításra.

„Egyelőre nem tudni, hogy a külföldi játékosoknak mennyivel az itteni versenyek előtt kell megérkezniük, de meggyőződésünk, hogy lesz Australian Open. Ugyanakkor még nem írtuk alá a szerződést az ausztrál szövetséggel” – jelentette ki Daniel Andrews, Victoria miniszterelnöke.

Az egyik terv szerint csak olyan játékosok vehetnek részt a tornán, akik előtte 14 napot karanténban töltenek az országban

Karácsony a déli féltekén

A tervek alapján a külföldiek már december közepén megérkeznének az országba, így lesz idejük letölteni a kötelező 14 napos karantént. Ha ugyanis csak januárban lépnek be Ausztráliába, akkor nem vehetnek részt a felvezető versenyeken, köztük az ATP Kupán sem.

A sportolók nem szívesen töltenének 14 napot elzárva mindenkitől.

– Ha edzhetünk, akkor rendben van, de sokan nem fogják vállalni a kéthetes karantént – mondta Rafael Nadal, spanyol sztárjátékos.

A magyarok kivárnak

Magyar részről Fucsovics Márton és a női párosban címvédő, Babos Tímea lehet főszereplő az Australian Openen. Ők úgy készülnek, lesz verseny, igaz, ők is megvárják a részletek.

– Óriási még a kérdőjel bennem, hiszen a vírusprotokoll miatt már karácsony előtt jóval kint kellene lennem, amit jelenleg nem tudom, hogy szeretnék-e vállalni – mondta korábban Babos.