Workshopsorozat: „A klímaváltozás hatásai és a víziközmű-szolgáltatás jövőjére: országos szemléletformálási akció” (KEHOP-2.1.7-19-2019-00023). Regisztráció itt.
Forma: online

Fotó: Shutterstock

Különböző okokból kifolyólag az otthonainkban lévő zöld felületeket radikálisan lecsökkentjük, a csapadékvizeket – hasznosítás helyett – elvezetjük. Miért is fontos a tudatos és okszerű vízkészlet-gazdálkodás, illetve -hasznosítás alkalmazása otthonainkban is? Röviden összefoglalva azért, hogy a rendelkezésre álló vízkészleteket úgy hasznosítsuk magunk számára, hogy azok mindeközben sem mennyiségi, sem pedig minőségi szempontból ne szenvedjenek károsodást.

A megvalósítás kulcsfontosságú lépései:
– A felszín alatti térrész összefüggő rendszerének és kölcsönhatásainak megismerése, illetve megértése;
– A vízbő időszakok vizét ne vezessük el, hanem tározzuk be a vízhiányos időszakokra (pl. a a tetőfelületekről lefolyó csapadékvizek összegyűjtése és locsolási célú felhasználása);
– Öntözővíz-szükségletünket a lehetőségekhez és adottságokhoz mérten felszíni vizekből biztosítsuk;
– Csökkentsük a burkolt felületek méretét a szükséges mértékhez képest lehető legminimálisabbra, a felszín lejtési viszonyait a lehetőségekhez mérten tegyük egyenletessé;
– Fordítsunk kellő gondot a talajlazításra, ezáltal a talajszerkezet megfelelő porozitására;
– A növényvédelem és a talajerő-utánpótlás területén részesítsük előnyben a természetes anyagokat.

A klímaváltozás – ha úgy tetszik átstruktúrálódás – hatásainak testközelbe kerülésére és felerősödésére való tekintettel azt gondolom, hogy mindannyiunk érdeke és célja kell legyen, hogy az ebből eredő hatásokat (pl. extrém szárazság – elsivatagosodás, hirtelen lezúduló csapadékmennyiség – bel- és villámárvizek) a magunk módján ellensúlyozzuk és a lehetőségekhez mérten enyhítsük. Eme nemes célnak hatékony eszköze lehet a tudatos és okszerű háztáji vízkészlet-gazdálkodás megvalósítása, illetve alkalmazása.

Időpont: november 24., 14 óra
További részletek itt.