RETRO RÁDIÓ

Négy nap mozi Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban





Imádod a Balatont, a filmeket és rég buliztál már? Akkor irány Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi, ahol ma kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál! A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényén közel 90 magyar filmet láthatsz, köztük számos klasszikust is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.23.
szórakozás

Premier előtt vetítik az Ezüst Medve-díjas Természetes fényt és ott lesz a Toxikoma, az Így vagy tökéletes, a Hasadék és az Űrpiknik díszbemutatója. Többek között olyan művészekkel találkozhatsz majd, mint Árpa Attila, Fekete Ernő, Herendi Gábor, Kovács Lajos, Molnár Áron és Szabó Győző. Lesz Anima Sound System, DJ Cadik, DJ Infragandhi, Fran Palermo Akusztik, Freakin Disco, Kellene Kis Kert és Zséka-koncert és szabadtéri vetítésekkel, tartalmas beszélgetésekkel, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és gasztroprogramokkal vár szerdától szombatig a Magyar Mozgókép Fesztivál!

Június 23–26. között Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek. Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomáról és a drogfüggőségről. Aznap 21.30 -kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, hazánkban most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst Medve-díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal, 20 órakor pedig a veszprémi Hangvillában debütál Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka, ahol az alkotók is jelen lesznek, majd Freakin’ Disco-koncert az Expresszóban.

Részlet a Hasadék című filmből

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelgünk, az 50 éves Szindbádot pedig – melynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve születtek – a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünnepeljük meg.

A családosok is számos programot találnak a fesztiválon: pénteken Almádiban a strandon Bogyó és Babóca, szombaton Kuflik várják a gyerekeket és míg délután Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon Kodzsigula, a boszorkány történetét ismerhetik meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából, addig a balatonfüredi Balaton moziban a legendás Macskafogót digitálisan restaurált képpel és hanggal vetítik, utána közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.

Végül válaszd ki a kedvenced a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban versenybe jelölt alkotások közül és szavazz a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig! A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál közönségdíját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni.





Ezeket olvastad már?
Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Marczi dokumentumfilm: Ana és a bírák

Marczi dokumentumfilm: Ana és a bírák

Nosztalgia táncdélután Tóthfalvi Lászlóval

Nosztalgia táncdélután Tóthfalvi Lászlóval

Dajkamesék hölgyeknek – filmklub

Dajkamesék hölgyeknek – filmklub

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás