A Budapest100 keretében a szervezők a hagyományos nyitott házak hétvégéjét május 14–15-én, szombat–vasárnap rendezik meg.

Fotó: Facebook

„Eltűnődtetek már azon, milyen lehet a Várban lakni? Most megismerkedhetünk a Budai Vár-i polgárváros érdekességeivel és lakóival a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Bemutatjuk az itt élők történeteit és azt is, milyen a modern élet az évszázados falak között. A Budapest100 civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a százéves házak ünnepeként. 2016 óta egy-egy városi tematikus program van a fókuszban. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal, és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a résztvevő intézmények képviselőinek segítségével.”

Minden program ingyenes.