RETRO RÁDIÓ

Most megtudhatja, mit jelentenek a legújabb szlengek - Videó!





A 15-25 éves fiatalok által használt kifejezések nagy része teljesen értelmetlennek tűnhet egy laikus negyvenes számára. Mivel az élő, beszélt nyelv folyamatosan változik, ezért lehetséges az, hogy akár az egymás után következő generációk sem mindig értik meg egymást.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2020.12.09.
modern szlengek új kifejezések

A szlengszavak használata évtizedek óta a nyelvünk része. A mai világban egyre több olyan kifejezést használunk, amelyet külföldi szavakból vettünk át, vagy az internethasználata közben ragadtak meg a köznyelvben. A tinédzserek a neten szörfölve, rengeteg külföldi közszereplő, vagy influenszer szóhasználatát építik be a bázisnyelvükbe.

Fiatal és fiatal szókincse között is lehet különbség, hiszen a különböző közösségek belső jelrendszere, kommunikációja más jelentéstartalommal töltheti meg ugyanazt a kifejezést. A szleng ugyanis egy olyan csoportnyelv, amely sok időt együtt töltő, hasonló életkorú, vagy érdeklődési körű csoportokban születik, és fontos társas szerepet tölt be ezekben a közösségekben. Erősíti az összetartozás érzését, és elkülöníti a közösséget a többiektől.

A szlengszavakat nem tanácsos közösségen kívüliként bevetni, hiszen az idősebbek a régi szófordulatokat alkalmazzák inkább, és nagyon kínos tud lenni, amikor azzal próbálják fiatalabbnak, menőbbnek mutatni magukat, hogy felveszik a kamaszok szóhasználatát. Röpke egy év elteltével is változik már a trend, és amit tavaly még menő volt mondani, idén lehet, hogy már cringe. Nézzük, most még mivel flexelhetünk.

Szlengszótár:

  • Flexel: Menőzik, vagánykodik, felvág valamivel.
  • Crush: A kiszemeltünk, vagy éppen az ideálunk utáni, általában egyoldalú vágyódás.
  • Ghosttól: Egy internetes chatelés során hirtelen eltűnik, és nem reagál már semmilyen érdeklődésre.
  • Cápázik: A másik személy tárgyának eltulajdonítása.
  • Cringe: Ciki vagy éppen béna dologra mondják.
  • Hypebeast: Mindig drága és divatos ruhákat hordó személy, akinek fontos a trendek követése.
  • Chillelek: Pihenek
  • Kioffoltam: Visszautasítottam, nem foglalkozom vele.
  • Skippel: Lelép, otthagyja a helyet, vagy lemondja a találkozót.
  • Fufu: A fake szó magyarosodása, jelentése nem eredeti termék, vagy hamis.
  • Ori: Az angol original szóból átvéve, jelentése eredeti, igazi.
  • Fotó: Shutterstock

    Karanténszótár

    Veszelszki Ágnes nyelvész azokat az új szavakat gyűjtötte össze nyáron megjelent, Karanténszótár című kötetében, amelyek a koronavírus idején születtek.

  • Kenyérszűz: Az a személy, aki még nem sütött korábban kenyeret, ám a kijárási korlátozás alatt – hogy minél ritkábban legyen szükséges boltba menni – kenyérsütésbe fog, akár saját kovász felhasználásával.
  • Elgyőrfipalisodott:A kormányzati kommunikáció egyik kiemelt arca-hangja Győrfi Pálé, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéé. A televízióban és videómegosztókon gyakorlatilag folyamatosan lehet(ett) találkozni az általa elmondott „maradj otthon” üzenettel. Az ironikus kifejezés olyan személyre vonatkozik, aki minden létező embernek pánikolva azt mondja, hogy maradjon otthon.
  • Fotelvirológus: A képzetlen, csupán (ál)hírek olvasásából tájékozódó, de a vírusról határozott véleménnyel rendelkező személy megnevezése. A koronavírus-járvány idején nagyon sok álszakértő jelent meg, akik a közösségi médiában valós vagy valótlan információkat terjesztettek. Többen felszínes tájékozódás alapján a vírussal kapcsolatban is megnyilvánultak.




  • Ezeket olvastad már?
    Anyaszült meztelenül várta haza az utcán Messiéket

    Anyaszült meztelenül várta haza az utcán Messiéket

    Megjelent Ákos első filmzenealbuma

    Megjelent Ákos első filmzenealbuma

    Szellemjárás Pilismaróton: hátborzongató látvány vár a hajótemetőben – Videó!

    Szellemjárás Pilismaróton: hátborzongató látvány vár a hajótemetőben – Videó!

    Újra Főzdefeszt a Városligetben! Neked melyik a kedvenc söröd? - Videó!

    Újra Főzdefeszt a Városligetben! Neked melyik a kedvenc söröd? - Videó!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás