Ilyet még nem láttál, a polgármester törte fel az aszfaltot a fővárosban - Fotó!





Hétfőn kezdenek hozzá a normafai régi buszforduló és a parkoló felszámolásához, a helyükön zöldfelület, közösségi tér lesz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.10.
XII. kerület Megújulás

A Normafa a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek legszebb fekvésű, központi területét ma még jórészt aszfalt borítja és gépjárművek lepik el. Nagy helyet foglal el a Normafa síház melletti, töredezett burkolatú parkoló, ahol a forgalmasabb napokon meglehetősen kaotikus volt a közlekedés, egymást akadályozták a ki- és behajtó autósok.

Imádják a turisták a Normafa erdőit és kilátását (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az önkormányzat a Normafa rehabilitációs programjával összhangban már évek óta készül a síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges egyéb lényeges átalakítások – az Eötvös út új, elkerülő szakasza, a Konkoly–Thege úton az új parkoló a régi kiváltására – befejeződtek, így május 10-én megkezdődhet a „közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása”. Az ikonikus „betonfeltörési” munkálatok hétfő délután 14 órakor kezdődtek, amely során a kerület polgármestere, Pokorni Zoltán a saját kezébe vette a vésőgépet, amellyel a területet felszabadítják a természet számára.

A XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán indította el a munkát (Fotó: Metropol)

A védett erdőövezet most még aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a Normafára látogatókat. A gerinc fősétánya több száz méterrel meghosszabbodik – közölte a Hegyvidék önkormányzata az MTI-vel. A kerület tájékoztatása szerint a parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek a civil és zöldszervezetekkel történt egyeztetés után kiválasztott vízáteresztő burkolatot kapnak. A szintén felszámolandó buszforduló parkos közösségi térré alakul.

A polgármester is kiveszi a részét a munkából (Fotó: Metropol)

Jelentős mértékben növekszik a zöldterület: nemcsak füvesítenek, hanem mintegy hetven fát és több száz cserjét ültetnek.

Még több zöldterületen lesz lehetőségük a turistáknak kirándulni, kikapcsolódni (Fotó: Metropol)

A tervek szerint nagyjából öt-hat hónap alatt újulhat meg a Normafa központja. A buszforduló pedig még a nyár folyamán átkerül Csillebércre.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás