Botrány: 100 milliónál is többet költ csapatépítő tréningre a budavári baloldali polgármester

Miközben luxuskiadásokra van pénze a baloldali vezetésű településeknek, addig az egyszerű embereknek csak a megszorítások jutnak.
Megosztás
Szerző:Metropol

Szinte nincs olyan baloldali vezetésű település Magyarországon, ahol nem kirúgásokkal, megszorításokkal kezelnék a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetet a polgármesterek. A legtöbb helyen azonban a városvezetéshez hű pártkatonák a helyükön maradhatnak, miközben milliós fizetéseket vesznek fel – írja az Origo.

Dunaújvárosban a héten döntöttek arról, hogy az idei pünkösdkor a rászoruló idősek nem fognak egyszeri pénzbeli juttatást kapni. Mindezek mellett a baloldali vezetés ténykedéséről is egyre több hír érkezik. A város korábbi polgármestere, Cserna Gábor azt írta közösségi oldalán, hogy tudomására jutott, hogy elbocsátások voltak a DVG Zrt.-nél, s azt beszélik, hogy még lesznek is. Tudom, hogy baj van a sportegyesületek működtetése körül, s a Tourinform iroda dolgozói is aggódnak a munkahelyükért. A polgármesteri hivatalból is megkerestek dolgozók, akik féltik a munkahelyüket.

Ózdon Janiczak Dávid jobbikos polgármester – a rendkívüli jogrendet kihasználva – egy személyben elfogadta a 2021. évi költségvetést. Ez több megszorító intézkedést tartalmaz:

  • jelentősen csökken a helyi civil szervezetek és sportszervezetek támogatása;
  • a helyi egyházi közösségek támogatása elmarad a korábbiaktól;
  • megszűnik a rendőrségnek és a helyi polgárőrségnek nyújtott 1-1 millió forintos támogatás.

A megszorítási spirál természetesen a baloldali vezetésű fővárosi I. kerületet sem kerülte el. V. Naszályi Márta a veszélyhelyzetet kihasználva polgármesteri hatáskörben akarja megalkotni a 2021. évi költségvetést. A tervezetből kiderült, hogy felelős gazdálkodás helyett a baloldal a kormányra mutogat, miközben feléli az előző városvezetés által ráhagyott 10 milliárd forintos vagyont. Járvány alatt viszont a baloldali vezetés luxuskiadásokra szórja el a kerületi lakosok pénzét:

  • csapatépítő tréningek – 109 millió forint
  • reprezentációs jellegű kiadások – 200 millió forint
  • lakásvásárlás –100 millió forint
  • lakásfelújítás – 500 millió forint
  • turistabusz-parkoló – 44,5 millió forint
  • lakásügynökség létrehozása – 20 millió forint
  • részvételi demokrácia címén álkonzultáció – 31,4 millió forint

A Gyurcsány-párti László Imre, a XI. kerület polgármestere felére csökkentette az óvónők és bölcsődei dolgozók cafetériáját. Az önkormányzati dolgozók cafetériáját megszüntették, valamint az iskolai igazgatók (az önkormányzattal külön kötött) megbízási szerződésének összegét a felére csökkentették. Szombathelyen Nemény András polgármester levelet írt a helyi vállalkozásoknak, hogy fizessék meg az iparűzési adót, annak ellenére, hogy a kormány a felét elengedte. Mindezek mellett a város jelenleg nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel.

Fizetésemelés és baloldali belháború Pécsett

Bár Péterffy Attila pécsi baloldali polgármester is folyamatosan azzal kampányol, hogy a városnak nincsen elég pénze, mégis egy tavalyi döntéssel a képviselői fizetések már harmadszor emelkednek az új ciklusban, ez 3 millió forintnyi többletkiadást jelent. A fizetésemelés mellett persze a baloldali belháborúra is jut idő a városházán. Péterffy az esetleges harmadik alpolgármesterrel kapcsolatos szavazást elnapolta. Minden bizonnyal nem lett volna meg a döntés támogatásához szükséges többség – számol be az Origo.

Fidesz: Az I. kerület ellenzéki vezetése indokolatlanul szórja az önkormányzat pénzét

Budapest I. kerületének ellenzéki vezetése folyamatosan pénzhiányra hivatkozik, miközben indokolatlanul szórja el az önkormányzat pénzét – erről a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt videónyilatkozatában szombaton. Böröcz László azt mondta, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) polgármester 2019-ben egy rendezett költségvetésű önkormányzatot vett át, amelynek számláján akkor több mint 10 milliárd forint volt, most azonban pénzhiányra hivatkoznak, miközben az önkormányzat radikális lakbéremelésre készül a kerületben, és a polgármesteri kabinet reprezentációra és csapatépítő tréningekre több mint 100 millió forintot készül elkölteni. A kormánypárti politikus szerint érdekes, hogy a 2019-hez képest az éves személyi ráfordításokra 800 millió forinttal többet költ az önkormányzat, és 44,5 millió forintot akarnak egy lakásügynökség felállítására fordítani, miközben lakbéremelést terveznek. Böröcz László úgy fogalmazott: a korábbi „haveri, baráti cégekre, illetve szervezetek kifizetésére mindig van pénz”, amit majd az emberekkel fognak kifizettetni, mint ahogy 2010 előtt erre számos példát láthattunk.

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk.

Részletes leírás