Hogyan közlekedjünk és használjuk a téli gumit Szlovákiában?





Hamarosan itt a télies időjárás és vele együtt a síszezon is, az autósok és síelés szerelmesei lassan nekivágnak a népszerű téli sportok helyszínének. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.28.
vezetés

A Szlovákiában történő gépjárművezetéshez nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása, mivel elfogadott az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kiadott érvényes vezetői engedély. Fontos azonban tudni, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek nem vezethetnek felügyelet nélkül.

Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával lehet igazolni. Ami a sebességkorlátokat illeti, az engedélyezett maximális sebesség lakott területen 50 km/h; lakott területen kívül, illetve autóúton 90 km/h, autópályán és autóúton pedig 130 km/h. A téli gumi kapcsán meg az előírás szerint, ha jeges vagy havas az út, akkor a jármű mindegyik kerekére kötelező a gumiabroncs felszerelése, ennek elmulasztása akár 60 euróba is fájhat a vezetőnek.

A téli környezet kihívásai

A téli időszakban havazással és jegesedéssel is számolni kell. Amennyiben jég, hó vagy jegesedés akadályozza a közlekedést, téli gumiabroncsok használata kötelező. Hegyvidékeken ajánlatos szükség esetén hóláncot is használni, erre jelzőtáblák is figyelmeztetnek. A fényvisszaverő mellényt kötelezően a gépjármű utasterében kell elhelyezni, a vezető számára hozzáférhető helyen, ugyanis azt a járműből szükséghelyzetben történő kiszálláskor minden személynek viselnie kell!

Téli gumi és hólánc használati infók

A személyautó esetében nincs dátumhoz igazítva a téli gumi megléte, azonban, ha az utat nagymértékben hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező mind a négy keréken legalább 3 mm profilmélységű téligumiabroncs – például VREDESTEIN WINTRAC, FIRESTONE WINTERHAWK 4, UNIROYAL SNOW MAX 3, Hankook W320, HANKOOK W330, Michelin Alpin 6, vagy Continental ContiWinterContact TS 830 P – alkalmazása. A felsorolt márkákat a gumywebshop.sk oldalon is beszerezhetjük, ahol részletesen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző abroncstípust. Szezontól függően folyamatosan találunk akciót, így olcsóbban vehetjük meg a Kingstar vagy Laufenn márkát is a könnyen használható kereső segítségével.

A szabályok be nem tartása esetén a büntetés mértéke 60 euró. Fontos: az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság meglétét is!

Praktikus tanácsok még indulás előtt

A gépjármű kötelező felszerelése Szlovákiában a: kerékszerelő kulcs, pótkerék gumiabronccsal, fényvisszaverő mellény (a vezető számára hozzáférhető helyen – a jármű fülkéjében – kell elhelyezni, mert azt a járműből szükséghelyzetben történő kiszálláskor minden személynek viselnie kell), elakadásjelző háromszög és az elsősegélydoboz.

Figyeljünk arra, hogy vezetés előtt vagy közben tilos az alkoholfogyasztás, beleértve a sört is. A megengedett alkoholszint a vérben 0 ezrelék lehet! Egyéb, függőséget okozó anyagok fogyasztása is szigorúan tilos, illetve a gépjárművezetés abban az időben, amikor még a gépjárművezető ennek az anyagnak a hatása alatt lehet. A 150 cm-nél alacsonyabb személynek pedig speciális biztonsági ülésen kell utaznia.

(X)





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás