Ami évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, ma már nem csak, hogy valóság, de talán a jövő forradalmi megoldása is lehet. Akinek nincs autója vagy nem szeretne fenntartani sajátot és ódzkodik a tömegközlekedéstől, annak tökéletes megoldás az autóbérlés.

Sorban állnak a kegyeinkért (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Csak 1-2 mozdulat a mobilunkon

Csak a kiválasztott szolgálató applikációját kell letöltenünk a telefonunkra, és máris indulhat a kocsivadászat. A térképen láthatjuk, milyen messze vannak tőlünk a szabad autók, amiket egy jól irányzott koppintással máris lefoglalhatunk.

Amint odaértünk a kocsihoz, az applikáció utasításait követve máris bepattanhatunk és indulhatunk is. A nehézséget legfeljebb a belvárosi parkolóhelyek keresése okozza. Ha viszont ezt a feladatot is megugrottuk, egy újabb érintéssel már el is köszönhetünk a kocsitól, hogy valaki más használhassa utánunk.

Olcsóbb, mint a taxizás

10 perc ára 600 forint, 20 percé 1200 forint a legolcsóbb kocsival – ez pedig kevesebb, mintha taxival megyünk. Persze túl nagy dugóba nem érdemes keveredni, mert nekünk ketyeg a percdíj…

Gyorsan foghatunk magunknak autót (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A napi bérlés is lehetséges

Főleg a forgalmasabb, belső kerületekben találhatóak az autók, de a szolgáltatók terjeszkednek a külváros felé és már Újpesten, Óbudán vagy akár az Örs Vezér terén is parkoltatják a flotta darabjait. Sőt, a reptérre vagy akár a Lupára is kiautózhatunk és már a percdíjak mellett a napi bérlés is elérhetővé vált.

A legolcsóbbak

A Mol Limo kis, kétszemélyes Smartja már 60 forintért is bérelhető percenként, de a négyszemélyes is 68 forint, akárcsak a flotta Kia Picanto és Volkswagen Up és eUp modelljei. A GreenGo csak elektromos járműveket kínál, ezek a Volkswagenek minimálisan 65 forintba kerülnek. Az amúgy a magasabb kategóriára építő Share Now-nál a legolcsóbb díjszabása 79 forint/perc, amiért akár egy háromajtós Minit is vezethetünk. Ugyanez a modell egyébként az úgynevezett SN Pass25 előfizetéssel – és a Smart modellek is – már 60 forintért is elérhetőek és minden egyéb modell is 25 százalékos percdíjkedvezménnyel bérelhető. Az ár természetesen minden esetben attól is függ, előfizettünk-e a szolgáltatásért vagy csak alkalmi felhasználók vagyunk és attól is, hogy milyen kategóriájú négykerekűt választunk.