RETRO RÁDIÓ

Így változott lakásunk az évek alatt





Divatképeket nézegetve még az is nagyjából meg tudja mondani, hogy melyik korszakban készülhetett a fotó, aki nem érdeklődik a ruhák iránt. A lakberendezéssel is ugyanez a helyzet. Persze a bútorokat, dísztárgyakat sosem volt olyan könnyű lecserélni, mint a gardróbot, hiszen ehhez több pénz kell. Mégis, az adott időszak „legmenőbb” stílusjegyeit fel lehet fedezni a szegények és a gazdagok otthonaiban egyaránt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.19.
lakberendezés

1. Évszám: 1894

Fotó: Fortepan/Kiss László

A fotó jól mutatja a szobák zsúfoltságát, a rengeteg bútort. Kárpit van mindenhol, az üres falfelületeket sem szerették, kép – kép hátán. Meg kellett mutatni a családoknak, hogy mi minden van a birtokukban.

2. Évszám: 1910

Fotó: Fortepan/Király Júlia

Megjelentek a hatalmas koloniál bútorok, egyre fontosabb lett a kényelem, de igyekeztek minél nemesibb környezetet mutatni. Egy pesti lakást is próbáltak úgy berendezni, mintha egy vidéki kastélyról lenne szó.

3. Évszám: 1920

Fotó: Fortepan/Vojnich Pál

Kezd megszűnni a lakások zsúfoltsága a nagyon divatos thonet bútoroknak köszönhetően. A kecses, lendületes vonalú bútorok bükkfából készültek; míg a korábbi, hatalmas darabok “nehézkes” tölgyfából.

4. Évszám: 1935

Fotó: Fortepan/Schermann Ákos

“Már nem vagyunk a 20-as években, modernitásra van szükségünk” - gondolhatta ez a család is, akik akkoriban teljesen szokatlan heverőt választottak, és már a gyerekek is kaptak méretüknek megfelelő kisasztalt és széket. Sőt, ami korábban nem volt jellemző: bájos, gyermek szőttes is került a falra.

5. Évszám: 1943

Fotó: Fortepan/Párdányi Miklós

Ez az esztergomi lakásban készült kép is igazi korrajz. Még őrzik a régi bútorokat, igyekeznek fenntartani a régi, szép világ látszatát, de az otthon központja bizony már a rádió, köré csoportosulnak az ülőalkalmatosságok.

6. Évszám: 1959

Fotó: Fortepan/Szenttamási Mihály

Újabb technikai előrelépés a lakásokban: Orion tévékészülék a polcon. Már nem a hagyományos asztali hamutál volt a trendi, hanem a fémből készült, álló verzió.

7. Évszám: 1967

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Fából készült elemes bútorok, vastag, érdes felületű szövettel bevont ágy és kagylószékek. Minden szabályos, rendezett és praktikus, ennél több elvárás nem is volt a lakberendezésben.

8. Évszám: 1979

Fotó: Fortepan/Kádas Tibor

És megjöttek a Varia típusú szekrények, aki adott magára, annak ilyen volt. A 70-es évek hippi-korszaka is megjelenik a berendezésben: többféle minta keverve, színek, formák, vegyesen. Ebben az időszakban került minden lakásba egy puff is.

9. Évszám: 1993

Fotó: Getty Images

A 90-es évek lakástrendjét is a technika fejlődése befolyásolta. Mindegy milyen a bútor, de kötelező volt egy pár hatalmas hangfal és kétkazettás magnók minden szobába.

10. Évszám: 2003

Fotó: Shutterstock

Aki követte a divatot, az a svéd bútoráruházból szerezte be a berendezést, és hétvégi programmá vált a bútorszerelés papírból. Könnyű ágyak, kanapék, asztalok, élénk színek, de még mindig a fehér bútor volt a legkeresettebb.

11. Évszám: 2010

Fotó: Shutterstock

Tíz évvel ezelőtt megint előtérbe kerül az egyediség és a pénz megmutatása a lakberendezésben. Miután már minden lakásban volt könnyen összeszerelhető bútor, úgy lehetett újat mutatni, hogy előkerültek a “nemesi” kiegészítők, a vastag szőnyegek, aranyozott csapok, és az antik bútorok utánzatai, persze a modernnel keverve.

12. Évszám: 2021

Fotó: Shutterstock

Fenekestül felfordult az életünk, otthon már csak egy dolgot akarunk: nyugalmat. Azt pedig leginkább a minimál stílus adja meg. Nem kell zsúfoltság, nem kellenek nehezen takarítható helyek, porfogó apróságok. Az új mottó: csak világosság legyen és egy kényelmes kanapé. Na, meg jó ha van hely otthonról dolgozni vagy tanulni.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás