Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az új vályogházak építése iránt, főleg a fiatalabb generáció részéről. Magyarországon jelenleg több mint 700 000 föld- és vályogház áll, és bár sokáig szinte senki nem akart új vályogházat építeni, most újra kezd népszerűvé válni a technológia.

– A vályog egyszerű, helyben kitermelhető, tartós, rugalmas, erős anyag, nem bomlik, a rovarok nem károsítják. Legnagyobb előnye, hogy szinte lélegzik a fal, ezért jó hatással van az emberek egészségére. Építése pedig a környezetet és a pénztárcákat sem terheli meg annyira, mint egy téglaház – mondta Bíró Árpád kézműves vályogépítő mester – Egyfajta mozgalom kezd kialakulni a vályogházak körül. Nagyon sok fiatalt látok, akik újra fel szeretnék fedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét. Lelkesen jönnek, gyakorolnak, tanulják a vályogozást. Persze nem csak fiatalok vannak körülöttünk: nem példa nélküli, hogy 60-70 évesen áll neki valaki egy vályogháznak – tette hozzá a számos műemlékvédelmi díjjal kitüntet kivitelező.

A vályoggal való bánás könnyen elsajátítható, ennek kapcsán már rendszeresen szerveznek workshopokat és más rendezvényeket is. A Környezettudatos Építők Szervezete, azaz a „Körépítők” pedig már elkezdték egy elméleti és gyakorlati oktatást is adó iskola megszervezését, ahol a vályogház építést sajátíthatják majd el a leendő tanulók.

Fotó: Új Dunántúli Napló