„Végre kapható, és lassanként olcsóbbodik az új, zsenge fejes káposzta. Ezt várta már az egész családunk, mert ez a recept ilyenkor az igazi” – tudtuk meg Iván Erzsikétől. Íme a recept!

Hozzávalók 4–6 személyre

2 nagyobb, új fejes káposzta ( vagy 3-4 kicsi)

1 csokor friss kapor

1 bőrös nyers csülök ( vagy más bőrős malachús)

1 pohár nagy tejföl

só, egész bors, pár gerezd fokhagyma, pici ecet

Elkészítés

A bőrös csülköt vagy más bőrös malachúst lehetőleg kuktában, bő vízben kell megfőzni, sóval, egész borssal, fokhagymával úgy, hogy kiszedve a főzőléből leváljon a csontról. A bőr és a hús közti zsíros rész ilyenkor könnyedén lekaparható, aki a zsírosat nem szeretné. A színhús meg várakozik a sorára.

Lucskos káposzta új fejesből Olvasói fotó

A káposzták torzsáját eltávolítva, a cikkelyeket kétujjnyi nagyobb kockákra felvágva, egy új edényben, enyhén sós vízben pár percig forraljuk (félig megfől, és a felére össze fog esni).

Iván Erzsike Olvasói fotó

A káposzta főzőlevét le kell önteni és rászűrni a hús főzőlevét, és az öösszevágott kaporral együtt puhára főzni. Belekeverni a tejfölt és pici ecetet amivel egyet forralunk rajta.

Kuktában a csülök, fazékban a káposzta Olvasói fotó

 

Beletesszük a nagyobb darabokra szedett húst és bőrt, és kész. Ha összeérik, másnap még finomabb.